Dodik nakon sastanka s Putinom: Potpora misiji Althea, ali ne i dolasku njemačkih vojnika

Foto: Twitter

Srpske vlasti u BiH predložit će Rusiji da u Vijeću sigurnosti UN-a podrži produženje europske vojne misije Althea, protiveći se proširenju i ponovnom angažmanu njemačkih vojnika, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nakon susreta s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u petak navečer.

„Naš će prijedlog Rusima biti, kada to dođe u Vijeće sigurnosti na dnevni red, da glasaju za misiju Althea u mandatu koji je nama do sada bio poznat. Dakle, bez proširenja. Vidimo da Njemačka ima neke aspiracije“, rekao je Dodik u intervju za Radio televiziju Republike Srpske iz Sankt Peterburga.

Postoji bojazan na zapadu da bi Rusija mogla u Vijeću sigurnosti UN-a potkraj godine glasati protiv produljenja vojne misije Althea u BiH koju čine vojnici europskih vojnih snaga (EUFOR), što bi onda, po njihovu mišljenju, ugrozilo stabilnost i mir u toj zemlji.

Ovoga tjedna njemačka vlada je odobrila slanje do 50 pripadnika Bundeswehra u BiH, koji bi se u toj zemlji ponovno angažirali nakon 2012. godine, a takvu odluku treba još odobriti Bundestag.Dodik se otvoreno usprotivio takvoj mogućnosti, objašnjavajući kako “nema povjerenja” u vojno predstavljanje Njemačke.

“Nama ne trebaju oni koji bi došli s vojskom i bavili se političkim modeliranjem Bosne i Hercegovine, a Nijemci to čine ozbiljno“, dodao je srpski član državnog vrha BiH.

Susret s ruskim predsjednikom Putinom, do kojeg je došlo kasno u petak na marginama Međunarodnog ekonomskog foruma koji se održava u Sankt Peterburgu, Dodik je ocijenio “prijateljskim i punim razumijevanja”.

Srpski čelnik iz BiH pojasnio je kako Rusija snažno podupire dejtonski poredak u BiH kao države s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te da visoko cijeni stajalište srpske strane u BiH koja se protivi uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji.

„Neki u BiH koji žele uvoditi sankcije ne vode račun o tome da je Rusija jamac Daytonskog mirovnog sporazuma i da je u tome pogledu potpuno besmisleno razgovarati o tome da jamcu svog postojanja uvodite neke sankcije“, rekao je Dodik.

Najavio je kako će srpske vlasti nastaviti s inzistiranjem povratka nadležnosti s države BiH na entitet Republiku Srpsku, tvrdeći da su im otete intervencijama međunarodne zajednice.

 

Komentari