FBI pretražuje kuću američkog predsjednika Joea Bidena, razlog su povjerljivi dokumenti

Foto: Twitter

FBI pretražuje kuću američkog predsjednika Joea Bidena u Delawareu, rekao je njegov odvjetnik, a prenose strani mediji.

Podsjetimo, prošle jeseni su u Bidenovom privatnom uredu otkriveni povjerljivi dokumenti, a javnost je za to saznala prošloga mjeseca. Dokumenti datiraju još iz vremena dok je Biden vršio dužnost potpredsjednika tijekom dva predsjednička mandata Baracka Obame. Glavni državni odvjetnik Merrick Garland zatražio je od državnog odvjetnika u Chicagu da istraži slučaj.

Bidenovi odvjetnici tvrde da su povjerljive materijale pronašli u studenom tijekom zatvaranja Bidenovog ureda u Washington D.C.-u. Biden je ured koristio u sklopu svoje suradnje sa Sveučilištem Pennsylvania, gdje je bio počasni profesor od 2017. do 2019. godine, piše CNN.

U uredu je pronađeno manje od desetak povjerljivih dokumenata, potvrdio je izvor za CNN. Još uvijek nije jasno na što se dokumenti odnose i zbog čega su odneseni u Bidenov privatni ured. Zakonom se od federalnih dužnosnika zahtijeva da se odreknu službenih dokumenata i povjerljivih zapisa kada im prestane državna služba.



“Bijela kuća surađuje s Nacionalnim arhivom i Ministarstvom pravosuđa u vezi s otkrićem onoga što izgleda kao zapisi administracije Obama-Biden, uključujući mali broj dokumenata s oznakama tajnosti”, rekao je Richard Sauber, posebni savjetnik predsjednika Bidena u izjavi.

“Dokumenti su otkriveni kada su predsjednikovi osobni odvjetnici pakirali datoteke smještene u zaključani ormar kako bi se pripremili za napuštanje uredskog prostora u Penn Biden centru u Washington D.C.-u. Predsjednik je povremeno koristio ovaj prostor od sredine 2017. do početka kampanje 2020. Na dan ovog otkrića, 2. studenog 2022., Ured savjetnika Bijele kuće obavijestio je Nacionalni arhiv. Arhiv je preuzeo materijal sljedećeg jutra”, dodao je Sauber.

 

Komentari