Hasanbegović tvrdi da mu je Esih ukrala stolicu te da mu se Prgomet pohvalio sa novim ‘žetončićima’

Goran Mehkek / CROPIX

Gradski zastupnik Zlatko Hasanbegović optužio je u utorak predsjednika zagrebačke Gradske skupštine Dragu Prgometa da mu je na zahtjev bivše stranačke kolegice Brune Esih oduzeo mjesto u Skupštini.

“Bez da je ikoga obavijestio, gospodin Prgomet donio je ‘ad hoc firman’ kojim me se miče s moga skupštinskog mjesta”, ustvrdio je Hasanbegović te dodao kako načelno nema problema sjediti pored bilo koga u Gradskoj skupštini, “od Rade Borić do gospodina Radenka Tomića”, ali da “postoje načela”.

Zahtjev Esih nazvao je bizarnim i smatra da Bruna Esih tako želi “očuvati sinekuru potpredsjedničkog mjesta i poriva koji idu uz to prema skupštinskoj većini”. Time je, kaže, pogaženo ne samo njegovo, već dostojanstvo položaja zastupnika u Skupštini.

Hasanbegović je ustvrdio da mu je, na pitanje zašto je to učinio, Prgomet jučer šeretski odgovorio da su dva zastupnika novi žetončići, novi dio njihove skupštinske većine, pa da im se morala učiniti ta mala usluga.Kako Esih danas nema u Skupštini, Hasanbegović i dalje sjedi na svom mjestu, ali je najavio da u današnjem radu sjednice više neće sudjelovati.

Zbog toga što je gradonačelnik prihvatio amandmane Neovisnih za Hrvatsku Krešimira Kartela i Brune Esih, Hasanbegović im je poručio da je je “politička trgovina legitimna i da na to imaju pravo, ali da pritom ne mogu gaziti političko, ljudsko i građansko dostojanstvo”.

Donedavni politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku Zlatko Hasanbegović u studenom je osnovao novu stranku Blok za Hrvatsku.

Osnivanje Bloka za Hrvatsku epilog je događaja iz srpnja ove godine. Tada su organizirana dva istovremena stranačka izborna sabora, jedan u Zagrebu kojeg je predvodio Hasanbegović te jedan u Zadru pod vodstvom predsjednice Neovisnih Brune Esih. Nakon reizbora Brune Esih na dužnost predsjednice Neovisnih za Hrvatsku, stranka se podijelila.

Komentari