I djeca će se cijepiti protiv Covida-19?

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Za dobrovoljno cijepljenje djece u dobi od 12 ili više godina djece registrirana su dva cjepiva, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Za cijepljenje djece u dobi od 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv covida, a riječ je o Pfizerovom i Moderninom cjepivu, objavio je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Iz HZJZ-a ističu kako djeca imaju znatno manji rizik od težih oblika bolesti i smrti od covida nego što je to slučaj kod odraslih, no dodaju da je tijekom školske godine povećan rizik za širenje zaraze zbog nužnog okupljanja i grupiranja djece i odraslih.

“Omjer koristi i rizika cijepljenja djece u dobi od 12 i više godina je povoljan”, ističu iz HZJZ-a.



Može se cijepiti pet skupina djece, a to su djeca s kroničnim bolestima i djeca koja dijele kućanstvo s osobama koje boluju od kroničnih bolesti. Preporučuje se da se cijepe i učenici završnih razreda srednjih škola, kao i oni koji pohađaju određene škole u sklopu koje imaju praktičnu, terensku i izvanučioničku nastavu. Prema preporuci HZJZ-a cjepivo bi trebali primiti i učenici koji su smješteni u učeničkim domovima ili drugima oblicima kolektivnog smještaja.

Djeca, odnosno roditelji koji žele cijepiti djecu, mogu javiti nadležnom školskom liječniku ili posjetiti punktove za cijepljenje bez najavljivanja, kao i naručiti se kod izabranog liječnika obiteljske medicine, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari