Marić: Nevjerojatno da su ukinute sigurnosne provjere

Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

Ministar financija Zdravko Marić izjavio je u četvrtak kako mu je nevjerojatno da su ukinute sigurnosne provjere za ministre istaknuvši da ih je on prošao i želi da se provedu i među ostalima.

‘Malo mi je nevjerojatno da je netko to ukinuo. Prolazio sam punu i temeljitu sigurnosnu provjeru kada sam ušao sustav državne uprave. Želim da svatko to tako prođe’, poručio je Marić nakon sjednice Vlade.

Od svoje imovine, kaže, prijavio je sve što ima od nekretnina u Zagrebu. ‘Što se tiče vrijednosti unio sam onako kako je, vjerujem da ste pogledali svaki detalj moje kartice’, rekao je Marić.

Na pitanje nije li smiješno što je ministar obrane Damir Krstičević već deveti ministar koji ima problema s popunjavanjem imovinske kartice odvratio je kako ne želi komentirati bilo kojeg dužnosnika.‘Taj sustav je na neki način ustoličen i posložen, i takav je kakav je. Imovinske kartice su dostupne javno, i govorili smo javno o njima, postoje određene stvari koje se mogu unaprijediti’, ustvrdio je Marić.

Porezna uprava provjerava sve porezne obveznike

Istaknuo je kako prema Zakonu o poreznoj upravi postoje posebni članci koji definiraju da Porezna uprava postupa na području istraga o nesrazmjeru imovine i primanja. “Ne samo kada izađe na vidjelo javnosti, nego općenito, dakle rade kontinuirano”, naglasio je.

Na pitanje konotrolira li Porezna uprava i ministre, Marić je kazao kako se provjeravaju svi porezni obveznici.

‘Sve, porezne obveznike i ministre. Stalno zagovaram jednak tretman prema svima. Postoji i postupanje temeljem nekakvih saznanja, a postoje i analize koje se rade slučajnim odabirom. Sve su to uobičajeni procesi’, kaže Marić.

Hoće li javnost dobiti informacije o saznanjima Porezne uprave o imovini bivšeg ministra zdravstva Milana Kujundžića nije htio komentirati.

‘Pojedinačan slučaj ni Porezna ni ja nećemo moći komentirati, bilo kojeg ministra. To je rad sukladno zakonu i procedurama, tome treba vjerovati’, navodi Marić.

Na pitanje zašto onda imovinske nesrazmjere otkrivaju samo novinari, a rijetko kad Porezna uprava, Marić je odgovorio kako želi, kao porezni obveznik, vjerovati da se općenito provode mjere, a ne samo kada slučajevi postanu medijski atraktivni.

Komentari