Ministarstvo branitelja žestoko reagiralo na Mlinarićeve izjave: Potpuno je dezorijentiran u vremenu i prostoru ili je zlonamjeran u iznošenju neistina

Ranko Suvar / CROPIX

Stipo Mlinarić Ćipe, zastupnik Domovinskog pokreta, u Hrvatskom saboru osvrnuo se na pregovore predstavnika Sindikata i premijera Andreja Plenkovića, u kojima su Sindikati uspješno povisili iznose plaća te je istaknuo kako se radi nepravda prema hrvatskim braniteljima. Između ostalog, Mlinarić je istaknuo kako su “invalidnine hrvatskim braniteljima smanjene 2000. godine za čak 50 posto, a do dana današnjega, do 2022. godine nisu povećane niti jednu kunu”.

Na njegove izjave reagiralo je Ministarstvo hrvatskih branitelja čije priopćenje prenosimo.

“Saborski zastupnik Stipo Mlinarić je ili potpuno dezorijentiran u vremenu i prostoru ili zlonamjeran u iznošenju neistina o odnosu Ministarstva hrvatskih branitelja i ministra Tome Medveda prema hrvatskim braniteljima.

Stipo Mlinarić je 2016. godine bio politički neaktivan pa stoga nije nalazio za potrebno uključiti se u projektne timove Ministarstva hrvatskih branitelja koji su se bavili cjelokupnom problematikom hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata radi rješavanja istih kroz jedinstven i sveobuhvatan Zakon.



Svi su bili pozvani dati svoj doprinos u pripremi Zakona kojim je učinjen značajan iskorak u uređenju prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, ali Mlinarić nije našao za shodno angažirati se i raspravljati o temama o kojima danas lamentira bez pokrića i argumenata, pokušavajući populistički skupiti jeftine političke poene.

Odlaskom Predraga Matića iz Ministarstva branitelja prestali su i dolasci Stipe Mlinarića u zgradu Ministarstva, a poznato je kakvi su problemi naslijeđeni iz vremena kada je dolazio u tadašnji Kabinet ministra. Jer tada ne samo da hrvatski branitelji nisu bili dobrodošli u svoje resorno ministarstvo, nego ni ispred njega.

Na Mlinarićeve jalove objede odgovaramo činjenicama u nastavku:

Dolaskom ministra Medveda na čelo Ministarstva hrvatskih branitelja uspostavljen je partnerski odnos s udrugama iz Domovinskog rata, s kojima su u suradnji pripremani svi normativni akti koji se odnose na braniteljsko-stradalničku populaciju, a dostupni smo svim hrvatskim braniteljima i stradalnicima.

Ministarstvo neprestano analizira stanje i potrebe braniteljsko-stradalničke populacije iz Domovinskog rata, a s obzirom na trenutno stanje inflacije i rasta svih troškova, analiziramo opcije koje bi mogle omogućiti promjenu, odnosno rast osobne invalidnine koja se određuju prema proračunskoj osnovici.

Mirovine hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji, koje su ostvarene prema posebnom propisu, smanjene su dva puta, 2010. i 2014. godine, a Vlada Andreja Plenkovića donijela je 2017. Odluku kojom se prestaje primjenjivati zadnje smanjenje mirovina.

Dakle, iako ministar Medved nema nikakve veze sa smanjenjem mirovina hrvatskih branitelja niti se to dogodilo u njegovom mandatu, zauzeo se kako bi se i u tom pogledu postiglo maksimalno moguće u ovim okolnostima. Njegovom zaslugom spojen je opći i posebni dio mirovine, čime je vraćena sigurnost hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Zahvaljujući aktualnim mjerama Vlade korisnici naknade za nezaposlene prema Zakonu o hrvatskim braniteljima i Zakonu o civilnim stradalnicima mogu ostvariti pravo na naknadu za ugroženog kupca energenata, a Odlukom Vlade o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta cijena obuhvaćeno je i oko 58.100 hrvatskih branitelja, za što je osigurano više od 30 milijuna kuna.

To je tek dio onoga što ova Vlada i resorno ministarstvo na čelu s ministrom Medvedom čine za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata, pa i za Mlinarića, ma koliko on šutio o tome”, stoji u priopćenju.

 

Komentari