MVEP odgovorio Grmoji: Postupamo po zakonu. Sabljaku smo isplatili 500.000 kuna

Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Nikola Grmoja otkrio je novinarima kako je diplomat Tomislav Sabljak jutros ponovno spriječen u dolasku na svoje radno mjesto u Ministarstvu vanjskih poslova te da je ovaj put svoje pravo odlučio ostvariti i uz pomoć policije.

“Sabljak je ponovno pokušao doći na svoje radno mjesto, ali mu je ponovno zabranjen pristup. Odlučio je zaštititi svoje ustavno pravo na rad i ustavni poredak RH pozivom policiji prije 10-ak minuta, još uvijek ih nema i nadamo se da će doći i osigurati Sabljaku pristup svom radnom mjestu”, rekao je Grmoja novinarima ispred Ministarstva vanjskih poslova.

Javio se MVEP
Nakon Grmoje javilo se Ministarstvo vanjskih poslova priopćenjem medijima.

“Nastavno na ranija priopćenja o ovom slučaju, ponavljamo kako Damir Sabljak nije udaljen iz Službe zbog podnošenja prijava o navodnoj korupciji i kaznenim djelima, već iz razloga što je, i nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog teške povrede službene dužnosti, povrijedio niz propisa i nanio štetu Službi vanjskih poslova”, stoji u priopćenju.“Ističemo, također, da je MVEP cijelo vrijeme postupao po zakonu, kao i u slučaju da se Damiru Sabljaku isplati naknada za vrijeme udaljenja iz Službe u iznosu od oko pola milijuna kuna.

Jednako tako, izražavamo žaljenje da je Sabljak očigledno izmanipuliran u političke svrhe, čime je ovaj slučaj poprimio razmjere političkog igrokaza i farse prepune neistinitih navoda”, piše MVEP.

“Nastavno na Rješenje Visokog upravnog suda, kojim je odbačena žalba MVEP protiv presude Upravnog suda u Zagrebu, u postupku koji se odnosi na udaljenje Damira Sabljaka iz Službe do okončanja postupka zbog teške povrede službene dužnosti protiv njega, MVEP će postupiti po presudi Upravnog suda u Zagrebu, koja je sada postala pravomoćna, te će, kako je naloženo predmetnom Presudom, u propisanom roku ponovno provesti postupak i donijeti novu odluku vezano uz njegovu Službu, vodeći računa o tome da je postupak utvrđivanja odgovornosti Damira Sabljaka zbog teške povrede službene dužnosti još uvijek u tijeku”, kažu.

“Prema tome, rješenjem Visokog upravnog suda Damir Sabljak nije vraćen na posao niti je Visoki upravni sud odlučivao o bilo čijoj krivnji ili odgovornosti, samim time nije niti Damira Sabljaka proglasio ‘nedužnim čovjekom’, kako to neistinito navodi saborski zastupnik Nikola Grmoja.

Postupak zbog teške povrede službene dužnosti i postupak udaljenja iz Službe dva su odvojena postupka. O odgovornosti Damira Sabljaka još se uvijek odlučuje na službeničkom sudu, što je gospodinu Grmoji itekako poznato”, dodaje se u priopćenju.

 

Komentari