Nađi: Nove izmjene Zakona o obnovi pogoduju onima bliže vlasti

Davor Nađi

Iz stranke Fokus komentirali su promjene zakona vezano za obnovu od potresa. 

Više od godinu dana Vlada Republike Hrvatske poigrava se sa građanima koji su raseljeni i spavaju u kontejnerima, tisućama onih koji čekaju na obnovu stambenih objekata i cjelokupnom javnosti koja svakodnevno strahuje hoće li se što odlomiti i pasti nekome na glavu dok hoda ulicama, piše u priopćenju.

Zadnjih dana sve su glasnije najave kako će se ponovno ići u izmjene Zakona o obnovi, a jedna od mjera koje se spominju je i ukidanje utvrđivanja vlasništva.

“Ukidanje utvrđivanja vlasništva je kapitulacija pravne države koja godinu i pol dana od potresa ne uspijeva niti „riješiti papire“, a kamoli pokrenuti obnovu. Ovakav potez otvara prostor za manipulacije i zloupotrebe gdje će bolje proći bolje oni koji su bliže vlasti, jer se neće kontrolirati koliko nekretnina je nekome obnovljeno. Postoji mogućnost da jednom vlasniku bude sufinancirana obnova i po 10 stanova u centru Zagreba, dok će ljudi u kontejnerima čekati. Ovo je financijski najveći projekt u povijesti Hrvatske pa je u smislu transparentnosti ukidanje utvrđivanja vlasništva ogroman korak unatrag“, izjavio je Davor Nađi, predsjednik stranke FOKUS.



Naglasio je i kako će stranka FOKUS zahtijevati da se u Zakon ugradi odredba prema kojoj se moraju objaviti sve informacije o obnovi nekretnina u vlasništvu saborskih zastupnika i ostalih dužnosnika i članova njihovih obitelji kako bi bili koliko-toliko sigurniji da se ovdje ne radi o izigravanju pravne države sa svrhom ostvarenja imovinske koristi za politički istaknute pojedince i s njima povezane osobe.

“Mogli bismo sada likovati i reći svima od HDZ-a do Možemo koji su skupa glasali za ovakav
nakaradni zakon da smo bili u pravu kad smo jedini govorili da na ovakav način obnova neće početi. Ponovno ih molimo da nas saslušaju i razmotre modele koje je još prije godinu i pol dana predlagala stranka FOKUS. To su beskamatni krediti preko HBOR-a koji bi ljudima omogućili da odmah krenu u obnovu svojih nekretnina, a država bi se istovremeno brinula za imovinsko- pravne odnose i deregulaciju obnove nekretnina pod konzervatorskom zaštitom“, izjavio je Nađi.

Naglasio je kako je FOKUS bio jedina stranka koja je od samog početka kritizirala i isticala sve nedostatke ovakvog zakona i jedino je njihov saborski zastupnik već u prvom čitanju glasao protiv.

Komentari