NOVO ISTRAŽIVANJE: Unatoč nevoljama koje su zadesile HDZ rejting stranke ne opada, SDP i dalje debelo zaostaje

Foto: Goran Mehkek/ Cropix

Unatoč nizu afera i nevolja koje su zadesile HDZ, rejting stranke ne pokazuje znakove opadanja. Štoviše, u proteklom razdoblju podrška vladajućima samo je rasla. Prema rezultatima istraživanja agencije 2X1 komunikacije, HDZ-ov rejting sada iznosi 25,38 posto, dok SDP podupire samo 15,25 posto ispitanika, a na trećem je mjestu Možemo s podrškom od 9,9 posto

Početak ove godine bio je veoma turbulentan za najveću stranku u Hrvatskoj. Ulazak u Schengen i uvođenje eura samo su neki od događaja koji su obilježili početak godine, a uz promjenu valute od 1. siječnja stigao i rast cijena, no čini se da niti to nije uspjelo smanjiti rejting HDZ-a.

Prema podacima istraživanja CroElecto za siječanj, koje prikazuje stranačke preferencije Hrvata, HDZ-ov rejting blago je porastao u odnosu na posljednje istraživanje. Sada iznosi 25,38 posto. Iako je SDP-u pošlo za rukom blago povećati rejting, on sada iznosi samo 15,25 posto te je i dalje više od deset postotnih bodova udaljen od prve pozicije.

Stranku Možemo podupire 9,9 posto ispitanika, a s obzirom na to da ga je u prosincu podupiralo deset posto, analitičari smatraju kako je biračko tijelo te stranke ostalo vjerno svojem izboru bez obzira na brojne izazove u Zagrebu i negativne reakcije javnosti u slučaju sumnje na trgovinu djecom, koji se povezuje i s jednim vijećnikom opcije Tomislava Tomaševića. Tu su, naravno, i problemi s odvozom otpada i povećavanje cijena komunalija i parkinga.



Most sada podupire 9,31 posto ispitanika, Domovinski pokret 7,22 posto, Socijaldemokrate 3,14 posto, HSU 3,03 posto, Hrvatske suvereniste 2,10 posto, Centar 1,98 posto, Radničku frontu 1,51 posto, IDS 1,28 posto, a HSS 1,16 posto. Ispod jednopostotnog praga su Fokus (0,58%), HSP i BM 365 (0,23%), HSLS, Ključ Hrvatske, HNS te Nova ljevica (po 0,12%), a nezavisne liste ukupno bi biralo 1,16 posto. Neodlučnih je 16,07 posto ispitanika.

Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku od 1041 ispitanika stratificiranom po administrativnoj podjeli Republike Hrvatske na županije i njihove strukture te dodatno mjerenom po društvenim i demografskim značajkama uz brojidbenu pogrješku uzorka +/-3% prema 95-postotnom stupnju pouzdanosti.

 

Komentari