Obilježena 28. obljetnica humanitarnog konvoja za središnju Bosnu

U središnjoj Bosni u nedjelju je obilježena 28. obljetnica dolaska humanitarnoga konvoja iz Hrvatske u Lašvansku dolinu, opkoljenu hrvatsku enklavu, a umjesto hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koji je iz sigurnosnih razloga otkazao posjet BiH, obilježavanju je nazočio hrvatski veleposlanik u BiH, prenosi Hina.

Kao izaslanik predsjednika Zorana Milanovića, koji je ranije zbog sigurnosnih razloga otkazao sudjelovanje na obilježavanju manifestacije “Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu”, nazočio je hrvatski veleposlanik u BiH Ivan Sabolić.

On je položio vijenac i zapalio svijeću kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima Travnika na groblju „Prahulje“, a zatim odao počast u Novoj Biloj ispred spomen poprsja Anti Vlaiću, ubijenom vozaču kamiona humanitarnog konvoja „Bijeli put“.

Sabolić je sudjelovao i na središnjoj svečanosti obilježavanja 28. obljetnice Bijelog puta za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu u župnoj crkvi Duha svetoga u Novoj Biloj.Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu je bio humanitarni konvoj koji se sastojao 99 tegljača i 143 članova medicinskog osoblja, franjevaca, novinara i tehničkog osoblja koji su dopremili hranu i lijekove, te druge potrepštine iscrpljenim Hrvatima u bolnici u Novoj Biloj i središnjoj Bosni.

Konvoj su predvodili dr. Slobodan Lang i Herman Vukušić, a trajao je 14 dana, od 10. do 24. prosinca 1993. godine. Dolaskom u središnju Bosnu uspjeli su probiti potpunu osmomjesečnu blokadu sedamdesetak tisuća Hrvata u Lašvanskoj dolini koji su bili u okruženju bošnjačke Armije BiH.

Komentari