Pavliček: Hrvati jednom, nacionalne manjine dvaput

Marijan Pavlicek Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista Marijan Pavliček na konferenciji za novinare održanoj u četvrtak u Hrvatskom saboru govorio je o dvostrukom pravu glasa koje koriste pripadnici nacionalnih manjina povodom dopunskih izbora za gradska i općinska vijeća te županijske skupštine.

Upozorio je da će se u nedjelju, 3. listopada u više od 80 općina i gradova te nekoliko županija održati dopunski izbori na kojima će pripadnici nacionalnih manjina ponovno glasati za općinska i gradska vijeća te županijske skupštine.

“Prvenstveno se to odnosi na nacionalno miješane sredine, gdje se na redovnim izborima u svibnju takozvana manjinska kvota vijećnika nije ispunila, što znači da će primjerice pripadnici srpske nacionalne manjine u nedjelju izaći u 60 općina i gradova diljem Hrvatske i ponovno glasati. Drugi put u četiri mjeseca za istu instituciju”, rekao je Pavliček.

Dodao je kako bi “izbori trebali biti festival demokracije, no ovi izbori su festival nejednakosti hrvatskoga naroda s pripadnicima nacionalnih manjina jer isti mogu dva puta glasati za istu instituciju, dok je hrvatskome narodu to omogućeno samo jedanput”.Prema njegovom mišljenju, ovim izborima promijenit će se omjer političkih snaga u brojnim lokalnim predstavničkim tijelima i poništiti odluka većine na lokalnim izborima.

“Nažalost, ovaj način izbora omogućen je novim zakonom o lokalnim izborima, koji je ove godine izglasan prvenstveno zahvaljujući amandmanima Furija Radina, Roberta Jankovića i SDSS-a, koji su usvojeni i na taj način omogućili manjincima da dva puta glasaju za istu instituciju”, naglasio je Pavliček.

Ustvrdio je kako to “nije u skladu s Ustavom, ni s brojnim drugim zakonima u Republici Hrvatskoj”.

Pavliček je upozorio na cijenu dopunskih lokalnih izbora u visini od oko deset milijuna kuna i tromost Ustavnog suda.

“Osobno sam kao saborski zastupnik, 25. veljače podnio Ustavnom sudu zahtjev za procjenu ustavnosti Zakona o lokalnim izborima, koji omogućava pripadnicima nacionalnih manjina dvostruko pravo glasa za istu instituciju i dan danas, sedam mjeseci od našeg zahtjeva, odgovora nema”, rekao je.

“Nadam se da će Ustavni sud što hitnije dati pravorijek. Ovo nema nikakve veze s pozitivnom diskriminacijom, to je diskriminacija većinskog hrvatskog naroda u odnosu na nacionalne manjine”, zaključio je Pavliček.

 

 

Komentari