Plenković: Velik interes investicijskih ulagača za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Premijer Andrej Plenković se u uvodnom dijelu sjednice Vlade osvrnuo na aktualna zbivanja proteklih dana. Osvrnuo se na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama o plaćama te novoizdanu hrvatsku euroobveznicu, za koju je, kako kaže, veliki interes investicijskih ulagača.

Premijer je rekao da se sastao jučer s predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori i da im želi uspjeh na izborima. Vjeruje da je zastupljenost Hrvata u Skupštini Crne Gore značajna za Hrvate koji žive u Crnoj Gori.

Osvrnuo se na dogovor sa sindikatima u javnim i državnim službama, postignut uoči sjednice Gospodarsko socijalnog vijeća, a u kontekstu donošenja novog Zakona o plaćama koji će uskoro ići i u javno savjetovanje, a donijet će se ove godine i stupiti na snagu početkom 2024.

– Željeli smo naći jedno zajedničko, gotovo pa univerzalno rješenje kojim bismo premostili aktualnu situaciju s pregovorima koji su se vodili na temelju granskih ugovora. Isto tako smo na određeni način povukli ranije razgovore koji su trebali biti, a i bit će u vezi osnovice, koji su bili dogovoreni za rujan. Mi smo predložili jedno rješenje u dogovoru sa sindikatima, tj. došli smo do zajedničkog rješenja gdje će se plaća povećati za 100 eura, onim zaposlenicima s koeficijentima između 0,631 i 1,100, za 80 eura bi rasla plaća onima s koeficijentima od 1,111 do 1,523, a za 60 eura onima s koeficijentom od 1,530 do 1,867. U sljedećim danima potpisat ćemo memorandum o razumijevanju i isplati ovog privremenog dodatka na plaće službenika i namještenika u javnim i državnim službama, ali koji će ustvari biti trajnog karaktera, istaknuo je premijer.



Velik interes investicijskih ulagača za novoizdanu hrvatsku euroobveznicu govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske, rekao je premijer Plenković.

– To samo govori o kredibilitetu i reputaciji Hrvatske, rekao je Plenković i dodao da je interes investitora bio jako dobar, a ostvareni uvjeti izdanja u današnjim uvjetima vrlo povoljni.

– Sve je to u kontekstu odgovorne politike vođenja javnih financija, investicijskog kreditnog rejtinga i snažnog položaja Hrvatske u duhu integracije u europodručje i šengen, rekao je Plenković.

Ministarstvo financija Republike Hrvatske izdalo je jučer euroobveznicu na međunarodnom tržištu kapitala u ukupnom nominalnom iznosu od 1,5 milijardi eura, a s dospijećem 2035. godine. Godišnja kuponska kamatna stopa iznosi 4,00, a ostvareni prinos 4,047 posto.

Komentari