Preminuo istaknuti HDZ-ovac: ‘Dao je veliki doprinos ostvarenju sna o slobodnoj Hrvatskoj’

Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

U 82. godini preminuo je Ivo Jelić, osnivač i prvi predsjednik dubrovačkog HDZ-a, kojeg su stranačke kolege opisale kao gospara, domoljuba i intelektualca.

Jelić je rođen 1942. godine, a ostao je upamćen u zajednici kao profesor Više pomorske škole u Dubrovniku koji je na more ispratio brojne generacije svjetski poznatih pomoraca i dugogodišnji političar na lokalnoj sceni.

“Gospar Jelić se tijekom demokratskih promjena 90-ih godina prošlog stoljeća požrtvovno angažirao u stvaranju samostalne Hrvatske. Bio je prvi predsjednik dubrovačkog HDZ-a te je na prvim demokratskim izborima izabran za saborskog zastupnika. Svojim zalaganjem, poštenjem i humanošću dao je veliki doprinos ostvarenju sna o slobodnoj Hrvatskoj”, piše na stranicama HDZ-a.

Foto: Zeljko Tutnjevic / Dubrovacki vjesnik / CROPIX

Samo riječi hvale

Na tužnu vijest reagirao je i premijer Andrej Plenković koji se prisjetio Jelićeva angažmana u najtežim trenucima. “S velikom tugom i žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Ive Jelića. U teško i neizvjesno vrijeme, kada je Hrvatska bila suočena s velikosrpskom agresijom, gospodin Jelić je svojim zalaganjem, poštenjem i humanošću dao veliki doprinos ostvarenju sna o slobodnoj Hrvatskoj.



Ostat će upamćen i kao ugledni dugogodišnji profesor u dubrovačkoj srednjoj školi, a potom i na Pomorskom fakultetu. Kao vrsni pedagog prenosio je vrijedna znanja i iskustva naraštajima dubrovačkih učenika i studenata. U ovim tužnim trenucima izražavam iskrenu sućut u svoje osobno ime i u ime HDZ-a”, napisao je Plenković.

Od Jelića se na Facebooku oprostio i Branko Bačić koji se prisjetio dana kada su se prvi put vidjeli. “Upoznao sam ga 3. ožujka 1990. u Blatu na osnivačkoj skupštini Općinske organizacije HDZ-a za Općinu Korčula, kada je kao predsjednik GO HDZ Dubrovnik, govorio promišljeno i argumentirano o ulozi Hrvatske demokratske zajednice u predvečerje prvih višestranačkih demokratskih izbora. Viđali smo se nakon toga često na stranačkim skupovima i uvijek je bio odmjeren i umjeren! Jednostavno, bio je glas razuma i po tome ću ga zauvijek pamtiti! Hvala, gospar Ivo, na doprinosu slobodnoj i demokratskoj domovini kakvu danas imamo! Počivao u miru Božjem”, napisao je Bačić.

Foto: Tonci Plazibat/Cropix

Franković: ‘Puno ste nas naučili’

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković poručio je kako će Jelićevo ime ostati trajno zapisano u temelje hrvatske demokracije.

“Gospar Ivo, onda kada su se mnogi bojali Vi niste, osnovali ste dubrovački HDZ, a na našim obljetnicama često ste znali govoriti kako cilj nikad nije bio osnivanje političke stranke već kako je cilj bio ostvariti slobodnu i demokratsku domovinu Hrvatsku, a HDZ je bio sredstvo ka tom cilju.

Jako puno ste nas naučili o tome kako se voli i poštuje domovina te kako je čast i poštenje iznad svega. Hvala Vam, dragi moj profesore na svemu. Nek Vam je laka hrvatska gruda koju ste neizmjerno voljeli”, emotivan je Franković.

Vukovar potresla prerana smrt legendarnog heroja Domovinskog rata: ‘Ne smije se zaboraviti…’

Komentari