Pripazite dok kosite visoku travu! Ozlijeđeno lane spašeno

Facebook

Da nije bilo savjesnih ljudi koji su odmah potražili pomoć, maleno lane ozlijeđeno u košnji trave u dvorištu u Zagrebu, sigurno ne bi preživjelo ozljede.

U oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba u četvrtak navečer završilo je maleno lane koje je ozlijeđeno prilikom košnje visoke trave.

Iz ZOO-a upozoravaju i apeliraju na građane da budu oprezni jer srne tijekom dana mladunce skrivaju upravo u visokoj travi, misleći da su ondje sigurni.

Također, dodaju da su trenutno dojave brojnije te da su srne olanile nešto kasnije nego prošle godine pa se još uvijek može dogoditi da zateknete mladunče u travi.“Molimo vas za dodatnu pozornost tijekom košnje visoke trave! Ovo smo lane preuzeli na Črnomercu. Ozlijeđeno je tijekom košnje trave pa ga vozimo u oporavilište za divlje životinje Zoološkog vrta grada Zagreba.

Podsjetimo, srne ostavljaju svoje mlade tijekom dana u travi na mjestu koje im djeluje sigurno. Ta lanad nije ostavljena i molimo vas da ih ne dirate.

Ako ugledate lane tijekom planinarenja ili šetnje, znajte da mu je mama u blizini te da će doći po svoje mlado.

Ako na livadi kosite travu, pazite da se ispred kosilice ne nađe neka mlada životinja poput laneta ili zeca.

Po broju dojava o lanadi uočenoj proteklih dana u Zagrebu, čini se da su se srne ove godine olanile nešto kasnije nego prošle godine. Njihova oplodnja i lanjenje ovisi, među ostalim, o vremenskim prilikama”, stoji u apelu Azila Dumovec na Facebooku.

Lane je tijekom noći hranjeno štrcaljkom, a sad ga privikavaju na bočicu u kojoj je kozje mlijeko, prenosi N1

Komentari