Pupovac branio Plenkovića, Dalija Orešković pobijesnila: ‘U isto vrijeme ste i lutka na koncu i Pinokio’

Foto: Twitter

Izvanredna sjednica Sabora nastavila se danas raspravom o Prijedlogu zaključka kojim se Vlada Republike Hrvatske obvezuje u roku od 15 dana utvrditi koje su institucije i osobe odgovorne za financijsku štetu nanesenu Hrvatskoj elektroprivredi d.d. u provedbi Uredbe Vlade o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije.

Podsjetimo, zastupnici su se nakon kraja redovnog zasjedanja 15. srpnja morali vratiti na radno mjesto na zahtjev predsjednika RH Zorana Milanovića.

Milorad Pupovac brani Plenkovića, reagirala Dalija Orešković

“Svatko je ovdje u Saboru na osnovi vlastitog mandata i političke odgovornosti te savjesti i odluka. Sada, kao i u nekim prošlim vremenima, kao što će biti ubuduće.



Nije realno očekivati da ćete ljudima određivati pamet, kao ni što je realno da to netko određuje vama. Svatko neka razmisli na kojoj noti svira. Pa kad razmisli, možda će voditi računa o tome kome će što adresirati. Toliko zasada. A sada o meritumu.

Vlada RH u vrlo kriznim okolnostima donijela je odluke koje su trebale otkloniti sve rizike opskrbe plinom građana, ekonomskih subjekata, javnih ustanova. To je bila ispravna odluka. Kako se dogodilo da na tu odluku padne sjena? Zašto se to dogodilo? To treba utvrditi.

Klub zastupnika SDSS-a smatra da je to neophodno. Ovdje treba utvrditi tko je odgovoran. Bilo zbog nedjelovanja ili zakašnjelog djelovanja ili zbog djelovanja iz trećih namjera. Imam na umu i nešto treće: Obračun za vlastite interese. U kojem ćemo mi glumiti ili Pinokija ili lutku na koncu. Ovaj klub nije za to, kao niti ja. Jesu li oni koji su trebali djelovati, djelovali u pravom momentu i na pravi način, ili su to propustili? Što god bilo, političku odgovornost za to nećemo nositi mi, nego oni koji to nisu uradili i koji bi nama isporučili tu odgovornost, bilo skrivanjem ili informiranjem drugih aktera u političkom životu koji će temeljem toga voditi svoju političku kampanju.

Mi nećemo svirati po toj noti, jer nismo ni do sada. Nemamo povjerenja u tu vrstu politike. Ne razlikuje se od one o kojoj se tu govorilo. Neophodno je da se donesu odluke kojima će se odgovorni suočiti s posljedicama. Zato ne treba odgovarati Plenković ni vladajuća koalicija. Mislim da smo u mogućnosti izvući par pouka: Kome dajemo na upravljanje javno dobro? Tko su menadžeri koji u interesu Vlade, Sabora, države, upravljaju javnim dobrom? Jesu li uvijek svjesni odgovornosti? Posao koji radim, ja i moja stranka, nikad nije bio popularan. Nemam iluzije da ovo što govorim je popularno, bilo bi popularnije nešto drugo, što smo slušali veći dio rasprave, samo pravim razliku, ono što je Milošević rekao jučer, govor za publiku i govor za republiku”, rekao je Pupovac i izazvao reakciju Dalije Orešković.

“Niti vaša pozicija ne može biti nedefinirana, ili ćete podržati zaključke koje je podržala opozicija ili ste unatoč svom govoru u isto vrijeme i lutka na koncu i Pinokio”, rekla je Orešković.

 

Komentari