Vladajuće stranke u BiH: Očekujemo deblokiranje novca iz EU

Antonio Balić/Cropix

Čelnici vladajućih stranaka na razini države HDZ-a BiH, SNSD-a i SDP-a BiH izrazili su očekivanje da će Europska unija zbog reformi aktualnih vlasti deblokirati sredstva za tu zemlju, na što se Unija ranije odlučila zbog ocjene da Republika Srpska vodi secesionističku politiku.

Nakon zajedničkog sastanka održanog u Mostaru, predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je za napredak ove zemlje ključno deblokirati novac kako bi se ubrzale europske reforme. Zbog poteza vlasti Republike Srpske blokirana su sredstva EU i u Federaciji BiH.

“Ključno je pitanje deblokirati sva sredstva. Nijedan projekt u bilo kojem dijelu BiH ne može biti blokiran jer je to netko procijenio izvana. Jasno je da time onda blokiramo čitav proces”, rekao je Čović.

Dodik: Većina potpore iz EU je politički uvjetovana
On je pozitivnim ocijenio, a s čime su se složili čelnici SNSD-a i SDP-a BiH Milorad Dodik i Nermin Nikšić, kako je ozračje u državnoj vlasti pozitivno te da su u stanju provoditi potrebne reforme.



“Koliko mi budemo glasni oko toga da svaki naš pozitivan iskorak prema EU prati ekonomska injekcija prema nama, utoliko ćemo biti motiviraniji i bolji. Čini mi se da za to postoji puno raspoloženje”, dodao je čelnik HDZ-a BiH. Čelnik SNSD-a Milorad Dodik ocijenio je da je većina potpore iz EU politički uvjetovana.

“Od EU kada vam nešto odobre ništa niste dobili besplatno. Ta sredstva su na izvjestan način zarađena činjenicom da smo ranije rješavali neka pitanja”, rekao je Dodik, koji je i predsjednik Republike Srpske. Dodao je kako je suradnja s SDP-om BiH daleko bolja od ranijeg razdoblja kada je u vlasti bila najveća bošnjačka Stranka demokratske akcije.

Čelnik SDP-a BiH koji je i premijer Federacije BiH ocijenio je ohrabrujućim prvih nekoliko zajedničkih mjeseci rada.
“Predstoji nam nastavak puta reforma BiH i naših odnosa u Federaciji BiH. Mislim da smo na dobrome putu i postoji jedna dobra energija i sinergija”, rekao je Nikšić.

Komentari