Zelenski pozvao na jedinstvo: “Nema podjele, nema raskola među Europljanima i to moramo sačuvati”

Foto: Facebook

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u petak Europu da zadrži jedinstvo protiv ruskog rata i da značajno ograniči cijenu ruske nafte. “Nema podjele, nema raskola među Europljanima i to moramo sačuvati. Ovo je naša misija broj jedan ove godine”, rekao je u obraćanju videovezom na konferenciji u Litvi.

“Europa pomaže sama sebi. Ne pomaže Ukrajini da se suprotstavi Rusiji, ovo pomaže Europi da se suprotstavi ruskoj agresiji”, dodao je.

Veći dio Ukrajine ostao je bez grijanja i struje nakon najrazornijih ruskih zračnih napada na njezinu energetsku mrežu, a stanovnici Kijeva upozoreni su da se pripreme za nove napade i opskrbe se vodom, hranom i toplom odjećom.

Vlade Europske unije bile su u četvrtak podijeljene oko toga na kojoj razini ograničiti ruske cijene nafte kako bi se ograničila sposobnost Moskve da financira rat, a Zelenski je pozvao čelnike EU da dogovore najniži prijedlog od 30 dolara.“Smanjenje cijena je vrlo važno. Slušamo o (prijedlozima da se gornja granica po barelu postavi na) 60 ili 70 dolara. Takve riječi više zvuče kao ustupak (Rusiji)”, upozorio je Zelenski.

“No jako sam zahvalan našim baltičkim i poljskim kolegama na njihovim prijedlozima, sasvim razumnim, da se cijena ograniči na 30 dolara po barelu. To je puno bolja ideja”, dodao je ukrajinski predsjednik. Članice EU u srijedu nisu uspjele postići dogovor o ograničenju cijene ruske nafte jer su zemlje podijeljeno gledale na prijedlog skupine G7 – ograničenje od 65 do 70 dolara po barelu.

Poljska želi da gornja granica iznosi 30 dolara, uz argument da bi uz ruske troškove proizvodnje, koje se procjenjuje na 20 dolara po barelu, prijedlog G7 omogućio previše profita Moskvi. Litva i Estonija podržavaju Poljsku.

 

Komentari