Britanski premijer traži dogovor s Europskom unijom o kontrolama putovnica kako bi Britanci manje čekali

Twitter

Britanski premijer Rishi Sunak želi sklopiti dogovor s Europskom unijom kako bi svojim građanima olakšao putovanje u Uniju, izvijestio je u utorak Bloomberg News pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Sunak se nada da će moći postići dogovor na krilima poboljšanih odnosa s EU-om da Britancima omogući korištenje e-vrata EU-a za provjeru putovnica, što bi ubrzalo njihove prelaske granice, navodi se u izvješću.

Formalno još nije otvoreno to pitanje, ali ga diplomati neformalno pokreću, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na britanskog dužnosnika.

U veljači je Britanija postigla sporazum s Europskom unijom o trgovinskim aranžmanima za Sjevernu Irsku, koja je podložna pravilima EU-a od brexita zbog svoje otvorene granice s Irskom.



Prema planovima EU-a koji bi trebali biti implementirani 2024., građanima iz Ujedinjenog Kraljevstva i drugim državljanima takozvanih “trećih zemalja” mogli bi se uzeti biometrijski podaci kako bi dobili izuzeće od viza, ali britanska vlada zabrinuta je da to neće smanjiti čekanja na granici i traži puni pristup e-vratima Unije, izvijestio je Bloomberg pozivajući se na izvore upoznate s tim pitanjem.

Prije nekoliko dana objavljeno je da je jedan od najpoznatijih vlakova u svijetu nakon 41 godine ukinuo polazak iz Londona jer je operator modernog Orient Expressa zbog brexita odlučio ukinuti britanski dio rute.

Luksuzni je vlak kroz Britaniju vozio između Londona i Dovera, potom su putnici presjedali u autobuse i trajektom se prevozili preko La Manchea do Calaisa u Francuskoj, gdje se vožnja nastavljala prema Parizu i dalje prema Istanbulu.

Putovanje kroz Veliku Britaniju trajalo je oko tri sata, no zbog sve duljih čekanja na granici operator je ukinuo taj dio linije kako bi zadržao točnost.

Komentari