Erdogan prijeti zatvaranjem američkih vojnih baza u Turskoj

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ne isključuje zatvaranje dviju vojnih baza koje koristi SAD u svjetlu narušenih odnosa njegove zemlje s Washingtonom.

Turska bi mogla, “bude li nužno”, zatvoriti svoje zračne baze u Incirliku i radarsku postaju Kurecik u istočnoj pokrajini Malatyji, rekao je Erdogan u televizijskom intervjuu u nedjelju.

On je za mrežu A Haber rekao da će Turska dati primjeren odgovor budu li njegovoj zemlji nametnute “mjere poput sankcija”.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu već je prošli tjedan rekao da bi Turska mogla učiniti posljednji korak ka okončanju američkog pristupa bazama kao odgovor na američke sankcije.Američki senatori zahtijevaju sankcije protiv Turske zbog turske kupnje ruskog sustava protuzračne obrane S-400 za koji se Washington boji da će ugroziti nevidljive borbene zrakoplove F-35.

ERDOGAN SE ODMETNUO NATO SAVEZA Trump prijeti, Rusi se nadaju prodaji još naoružanja

Saveznica NATO-a Turska planira kupiti nekoliko zrakoplova no suspendirana je iz zajedničkog proizvodnog programa F-35 zbog obrambenog sporazuma s Rusijom.

GEOPOLITIČKO PRESLAGIVANJE Turska testira rusko oružje koje predstavlja prijetnju američkim avionima

“Status naših snaga u Turskoj smatramo simbolom turske višedesetljetne predanosti zajedničkoj suradnji i pomoći u obrani, koja je naš saveznik NATO-a i strateški partner”, rekao je glasnogovornik ministarstva obrane za agenciju DPA u Washingtonu.

“Ministarstvo ulaže sve napore da sačuva odnose dok potiče Tursku da nastavi s konstruktivnijim politikama u pogledu S-400, Sirije i drugih područja neslaganja”, dodao je.

Komentari