U SRBIJI PORASTAO BROJ ZARAŽENIH Ukupno potvrđena 83 slučaja, uvodi se policijski sat

Ilustracija Foto: Boris Kovacev / CROPIX

U Srbiji je u srijedu potvrđeno još 11 slučajeva koronavirusa, najviše dosad u jednom razdoblju izvješća o testiranju, a od prvog potvrđenog pacijenta 6. ožujka ukupan broj zaraženih iznosi 83.

Ministarstvo zdravlja priopćilo je da su između 18 sati u utorak i srijede ujutro testirani uzorci 47 osoba od kojih je 11 pozitivnih i 36 negativnih na novi koronavirus.

U kućnoj izolaciji su četiri osobe s lakšom kliničkom slikom, a sedmero novozaraženih zadržano je na bolničkom lečenju, no te su osobe bez komplikacija i stabilnog općeg stanja.

U srijedu do osam sati ujutro nacionalni referentni laboratorij Instituta Torlak testirao je ukupno 421 osobu.



U Srbiji u srijedu stupaju na snagu dosad najstrože mjere suzbijanja koronavirusa, a one uključuju policijski sat – apsolutnu zabranu kretanja svim građanima između 20 i pet sati ujutro.

U srijedu u 10 sati nastupila je zabrana zabrana kretanja osobama starijim od 65 godina u gradu, odnosno od 70 godina u naseljima do 5.000 stanovnika.

Vojska preuzima kontrolu nad graničnim prijelazima

Lokalne uprave obvezne su organizirati volonterske servise za dostavu namirnica građanima koji podliježu zabranama.

Vojska Srbije danas će preuzeti kontrolu nad svim graničnim prijelazima te u 17 migrantskih centara, a štitit će i bolnice kako bi se spriječilo da koronavirus incidentno uđe u zdravstveni sustav.

U Srbiji zasad nema zdravstvenih djelatnika zaraženih virusom Covid-19, iznimka su suspektni slučajevi u jednom domu zdravlja u općini Novi Beograd, ali to “nisu povezani slučajevi”, potvrdio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

U nizu mjera koje su uvedene ili se već primjenjuju sukladno izvanrednom stanju je, među ostalim, uvođenje moratorija na otplatu svih kredita i leasinga, te obustava svih ovrha uz odgodu plaćanja komunalnih računa u razdoblju od 90 dana, na koliko je proglašeno izvanredno stanje.

U međuvremenu su zaustavljene sve aktivnosti vezane za izbore raspisane za 26. travnja i prekinuta je kampanja te će izborni proces biti nastavljen nakon ukidanja izvanrednog stanja.

Srbija uvela policijski sat, kontrolu na graničnim prijelazima preuzima vojska

Komentari