MOGU TRAJATI MJESECIMA Najčešći neurološki simptomi korone

Ilustracija Foto: Pixabay

Neki pacijenti oboljeli od koronavirusa imaju neurološke simptome koji mogu trajati mjesecima, pokazala je analiza istraživača sa Sveučilišta Northwestern u SAD-u koji su analizirali pacijente čiji su simptomi trajali najmanje šest tjedana.

Studija je objavljena u časopisu Annals of Clinical and Translational Neurology, a istraživači su analizirali koji se dugotrajni neurološki simptomi pojavljuju kod pacijenata koji nisu hospitalizirani tijekom infekcije.

Sindrom dugog covida

Neke osobe koje su se oporavile mogu imati simptome koji potraju još neko vrijeme kao što je dugotrajni kašalj i otežano disanje, ali i neurološki simptomi.

Neurološke manifestacije zabilježene su u 36,4 posto do 82,3 posto hospitaliziranih bolesnika na globalnoj razini. Više od 80 posto zaraženih pacijenata ima ograničene respiratorne simptome i nije im potrebna hospitalizacija.



Osim neuroloških simptoma, plućna, srčana i gastrointestinalna disfunkcija mogu trajati i nakon akutne infekcije, što predstavlja sindrom dugog covida.

Neurološki simptomi

Istraživanje je obuhvatilo 100 pacijenata, od kojih je 50 bilo pozitivno na koronavirus, a 50 ih nije bilo zaraženo. Istraživači su zabilježili da dugotrajni neurološki simptomi kod nekih pacijenata traju šest tjedana ili više, prenosi News Medical.

Čak 85 posto pacijenata nakon oporavka je prijavilo najmanje četiri neurološka simptoma koja su ih ometala u svakodnevnom životu.

Najčešći simptom bila je moždana magla, koja uključuje probleme s pamćenjem i nemogućnost fokusiranja.

Zatim oko 81 posto sudionika imalo je probleme s pamćenjem i razmišljanjem, a 68 posto pacijenata glavobolju. Preko polovice ispitanika prijavilo je probleme s mirisom, okusom ili ukočenošću i bolovima u mišićima.

Rjeđi simptomi uključuju vrtoglavicu (47 posto), bol (43 posto), zamagljen vid (30 posto) i tinitus, odnosno zujanje u ušima (29 posto). Istraživači su također otkrili da su se žene prosječne dobi od 43 godine u većoj mjeri borile s dugim covidom.

Komentari