Uskrsni običaji u Hrvatskoj: Tradicija slavlja najvećeg kršćanskog blagdana

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Najveći kršćanski blagdan Uskrs za mnoge znači preporod i novi početak, a uz slavlje ovog blagdana vežu se mnogi običaji koji su u narodu poživjeli stoljećima. 

Iako je Uskrs usko vezan uz kršćanstvo, njegova tradicija nevjerojatan je spoj starinskih i raznolikih utjecaja iz cijeloga svijeta koji služe slavlju novog životnog ciklusa usred proljetnog buđenja prirode.

Tako i mnogi hrvatski stanovnici Uskrs slave neovisno o religijskoj pripadnosti te ovaj dan obilježavaju u krugu obitelji, okupljenoj oko bogatog blagdanskog stola.

Diljem Hrvatske mnogo je zanimljivih običaja koji su vezani za slavlje najvećeg kršćanskog blagdana.



Foto: Facebook

Na Cvjetnicu se dan započinje umivanjem cvijećem

U zapadnom kršćanstvu priprema za najveći i najvažniji kršćanski blagdan traje 40 dana. Veliki tjedan započinje Cvjetnicom, a jedan od običaja koji sjedinjuje religiju i prirodu jest umivanje vodom u kojoj se nalaze latice cvijeća te raznoliko bilje. Štoviše, tradicionalni cvijet Uskrsa je ljiljan koji simbolizira čistoću i bezgrešnost, a obilježavajući ovaj blagdan mnogi će ukrasiti stol poljskim cvijećem.

Uskršnji običaji važan su dio ne samo kršćanske, već i hrvatske tradicije, a većina njih zadržala se u ruralnim krajevima. Uskrsna tradicija vuče korijene iz pretkršćanskog razdoblja, a mnogi od hrvatskih običaja inspirirani su germanskom, skandinavskom i slavenskom kulturom. Iako se običaji razlikuju od regije do regije, ono što je svima njima zajedničko jest priprema za dolazak Uskrsa tijekom Svetog trodnevlja, posveta hrane te bojanje pisanica.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Uskrsni običaji u Hrvata

Kao što mnogi od nas kraj zime obilježavaju velikim proljetnim čišćenjem, tako se i Slavonci i Zagorci pripremaju za Uskrs. Naime, za vrijeme Velikog tjedna od davnina se njeguje običaj pospremanja i čišćenja kuće te odlazak na ispovijed u crkvu kako bi simbolički očistili dušu. U Slavoniji se na Veliki četvrtak pekao kruh i vezivala su se crkvena zvona, a petkom se postilo uz ribu. Djeca su dan prije Uskrsa brala travu i od nje radila gnijezda u koja bi roditelji tijekom noći ostavljali poklone.

U većini ruralnih krajeva Hrvatske, za vrijeme Velikog tjedna, nisu zvonila crkvena zvona, radili su se samo kućanski poslovi i nije se odlazilo u polje. U Zagorju je za to vrijeme vladala vesela i živa atmosfera dok su ljudi bojali, ne samo pisanice, već i kuće. U pojedinim dijelovima sjeverozapadne Hrvatske, i danas se nakon probdjevene noći u zoru pali uskrsni krijes, tzv. vuzmenka od borovina ili pak piramida od cjepanica, a u Dalmaciji se izrađuju klepetaljke i čegrtaljke.

Uz svu raznolikost običaja tijekom Velikog tjedna, svima je zajednički post i priprema bezmesnih i ribljih specijaliteta. Na Veliki petak se u Dalmaciji pripremaju arbuni, orade, oslići, hobotnica i lignje, uz neizostavno povrće i krumpir na lešo. U Istri se od davnina poslužuje maneštra od slanutka i bakalar na bijelo. Oni koji nekad nisu imali za ribu pripremali su jela od kupusa.

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Ukrašavanje pisanica

Posvećivanje hrane jedna je od najstarijih narodnih i crkvenih tradicija koja je i danas karakteristična za proslavu Uskrsa. Na Veliku subotu ili u rano uskršnje jutro vjernici odnose hranu u crkvu na blagoslov kako bi ju kasnije podijelili sa svojom obitelji. Mnogi vjernici hranu blagoslivljaju u svojem domu izgovarajući molitve. Narodni običaj koji je uz blagoslov hrane i danas prisutan u svim dijelovima Hrvatske je bojanje jaja, odnosno pisanica. U Podravini su se pisanice poklanjale kako bi mladići djevojkama iskazali naklonost, a one bi ih ponosno stavljale na prozor.

Mnoge su se tehnike ukrašavanja jaja prenosile s generacije na generaciju, a u školama se i danas često ukrašavaju pisanice na kreativan i zanimljiv način. To je svakako jako zanimljivo najmlađima koji svojim remek djelima daju svoj doprinos proslavi Uskrsa.

Danas je Cvjetnica, spomen na posljednje dane Isusova života

Komentari