Vučić u Tirani: Nismo potpisali nikakve aranžmane sa Zelenskim, imamo jasno stajalište

Foto: Facebook

Srbija nije potpisala nikakav aranžman s Ukrajinom u vezi s oružjem i streljivom, izjavio je danas srpski predsjednik Aleksandar Vučić u Tirani poslije summita Ukrajina – Jugoistočna Europa.

Drugom summitu Ukrajina – Jugoistočna Europa u Tirani domaćini su bili ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski i predsjednik Albanije Edi Rama.

“Ne, nismo potpisali nikakve aranžmane s predsjednikom Zelenskim. Mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, a oni podržavaju teritorijalni integritet Srbije. I mi smo im duboko zahvalni. Obje zemlje podržavaju propise Povelje UN-a i rezolucije UN-a, koje su temelj i osnova međunarodnog javnog prava”, rekao je Vučić.

Može biti slika sljedećeg: 5 ljudi i tekst
Foto: Facebook

“Hibridni stav” Srbije prema Rusiji

To je, prema izvješću agencije Tanjug iz Tirane, bio njegov odgovor na pitanje neimenovanog stranog medija da prokomentira kako je u srijedu u Tirani potpisao Deklaraciju kojom se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu, a istodobno kaže da Srbija neće uvoditi sankcije Ruskoj Federaciji. Dodatno pitanje bilo je zašto bi Srbija zadržala takav “hibridni stav” prema Ukrajini i Rusiji te je li potpisao neke konkretne sporazume s ukrajinskim predsjednikom u vezi s oružjem ili streljivom.



Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je u srijedu u Tirani, na summitu s čelnicima regije, da je Ukrajina zainteresirana za zajedničku proizvodnju streljiva sa zemljama jugoistočne Europe te je najavio pokretanje Foruma obrambene industrije Ukrajina-Balkan. Zemlje regije imaju razvijenu vojnu industriju, a proizvodnju streljiva imaju posebice Srbija i BiH. Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je najavio pokretanje tvornice streljiva u Hrvatskoj.

Može biti slika sljedećeg: 3 ljudi
Foto: Facebook

“Slobodna smo zemlja”

Komentirajući službeno stajalište Srbije prema Rusiji, Vučić je naglasio kako to nije “hibridna pozicija”, već “vrlo jasno stajalište slobodne zemlje koja sama donosi odluke, za sebe i za dobro svog naroda”.

Na pitanje novinara je li se Srbija uskladila s deklaracijom EU kojom se predsjednika Rusije Vladimira Putina smatra odgovornim za ubojstvo ruskog opozicijskog vođe Alekseja Navalnog, Vučić je rekao da se Srbija do sada nije usuglašavala po tim pitanjima i da joj je važno da vodi “samostalnu politiku, nezavisnu i da procjenjuje od slučaja do slučaja”.

Radio Slobodna Europa objavio je ranije danas, pozivajući se na diplomatske izvore u Bruxellesu, da se Srbija nije uskladila s deklaracijom EU u kojoj se za smrt Navalnog odgovornost pripisuje ruskom predsjedniku.

Putin nikad žešće zaprijetio svima koji planiraju napad na Rusiju: ‘Svaki pokušaj bit će tragičniji po njih’

Komentari