Zastupnici ponovno podijeljeni oko Zlate Đurđević: Poručili kako nema krize oko izbora predsjednika Vrhovnog suda

Na sjednici Sabora pred zastupnicima je danas bio prijedlog predsjednika Republike Zorana Milanovića da se Zlata Đurđević imenuje za predsjednicu Vrhovnog suda.

Neslaganja s Đurđević

Prvi je riječ uzeo Hrvoje Zekanović koji je svoje neslaganje objasnio ovako: “Ona je eksponent neoliberalne, zeleno-lijeve politike, Grbina, Tomaševića, Benčić, politika Zorana Milanovića protiv čega se borim, i nije prihvatljiva Suverenistima. Slovi kao borac protiv korupcije, a sama je prekršila procedur”, kazao je Zekanović.

“Imali smo kvalitetnih kandidata, moj stav je da je Šime Savić prihvatljiviji, no predsjednik države ima svoje ovlasti. Žalosno je da nije porazgovarao sa svim kandidatima, zaslužili su”, rekao je Suverenist Željko Sačić



“Proučio sam program Zlate Đurđević, pokazala se kao dobra profesorica, vrsna teoretičarka za neka pitanja, ali nema dana iskustva u radu sudstva. Međutim, u njezinim stavovima imamo mnogih zamjerki i zato će Domovinski pokret morati glasati protiv”, dodao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta.

“Stvorila se fama da će se izborom Zlate Đurđević dogoditi slom korupcije, da će to biti pobjeda nad korumpiranim strukturma, da će početi obračun s korumpiranim sucima, a to ne odgovara istini. Promjene u pravosuđu će se dogoditi kad promjenimo glavu, mentalitet. Đurđević je u programu rekla neke dobre stvari. Smatram da je potrebno raspisati novi javni poziv, da predsjednik krene u konzultacije s oporbenim klubovima da bismo došli do izbora predsjednika ili predsjednice VS-a” rekao je Nikola Grmoja iz Mosta.

Podrška Đurđević

“Kada je Ustavni sud poništio odluku o radnom vremenu koju je donio Stožer, je li Božinović prestao biti ministar ili makar načelnik Stožera? Ma kakvi”, rekao je Peđa Grbin koji je pritom dobio opomenu, ali je nastavio

“Zlata Đurđević neće biti izabrana zato što ne odgovara vladajućima, a ne odgovara im jer ne želi biti njihov eksponent, a zato što vladajući (HDZ) ne žele da se stanje u pravosuđu poboljša. Vladajuće trenutno boli briga, ili nešto više od toga, za Hrvatsku.”

Anka Mrak Taritaš nastavlja: Ovo nije rasprava o profesorici, nego o tome jesmo li spremni za korak naprijed, u ovom slučaju u pravosuđu. Jedini zaključak koji mogu izvesti je da za korak naprijed nismo spremni. Zlata Đurđević nije netko koga se može kontrolirati, ucijeniti, njena nezavisnost našeg premijera plaši. Javnost sad može vidjeti kako se to radi – čistu osobu provući ćemo kroz blato.”

Neutralni

Tu je Dalija Orešković rekla: “Mogu se složiti da jedna osoba neće reformirati hrvatsko pravosuđe. Jesmo li zaboravili da je Hrvatski sabor tijelo koje je najodgovornije za stvaranje uvjeta u kojima institucije djeluju? Hrvatski sabor je taj koji kroji zakone po kojima suci sude. Brojni među njima, koji su časni i pošteni, donose presude s kojima građani nisu zadovoljni. Jedna osoba, pa tako niti predsjednik ili predsjednica Vrhovnog suda, ne može promijeniti pravosuđe. To je naš zadatak”

Na to se nadovezao Marin Lerotić iz IDS-a: “Problem je pravosuđe i zakoni koji su puni rupa i zato se nalazimo u ovoj situaciji, ova saga traje gotovo 150 dana, a neće završiti ni sutra”, piše N1.

Komentari