Blinken se sastao sa Sergejem Lavrovom: Američki šef diplomacije mu iznio tri važna uvjeta

Foto: Twitter

Američki šef diplomacije Antony Blinken kratko je danas razgovarao sa svojim ruskim kolegom Sergejem Lavrovom na marginama summita G20 u glavnom gradu Indije New Delhiju.

Blinken i Lavrov su se ipak sastali nakon što je Blinken jučer izjavio da ne planira nikakav sastanak u četiri oka s Lavrovom, a ruska vlada optužila zapadne nacije za “ucjene i prijetnje”.

Ovo je prvi sastanak jedan na jedan između dvojice najviših diplomata otkako je Rusija započela svoju invaziju na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Blinken je Lavrovu iznio tri točke, rekao je novinarima visoki dužnosnik State Departmenta, prenosi New York Times.Prva je točka da će Sjedinjene Države nastaviti podupirati Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije “koliko god bude potrebno”, druga da bi se Rusija trebala ponovno pridružiti Novom START-u, ugovoru o kontroli nuklearnog naoružanja iz kojeg se nedavno povukla, i pridržavati se uvjeta iz tog sporazuma, a treća da bi Rusija trebala osloboditi Paula Whelana, američkog državljanina u zatvoru.

Ranije danas na sastanku ministara vanjskih poslova G20 Blinken je ponovio snažan poziv Rusiji da se povuče iz Ukrajine, optužujući Moskvu za podrivanje međunarodnog mira i stabilnosti.

Lavrov je rekao da na sastanku G20 neće biti zajedničke izjave zbog neslaganja oko rata u Ukrajini. Napao je zapadne zemlje zbog “provociranja sukoba i potpirivanja slanjem oružja.”

 

Komentari