dr. Saša Srića: Imamo malo testiranih na koronavirus, tri puta manje nego Slovenija

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

U Hrvatskoj je potvrđen 16. slučaj zaraze koronavirusom. Broj slučajeva u svim zemljama raste, a kako ističe dr. Saša Srića pulmolog iz zagrebačke Klinike za plućne bolesti Jordanovac, oprez je neophodna mjera u borbi protiv koronavirusa. Svi pacijenti u Hrvatskoj su stabilno s blažim oblikom bolesti, rekao je Srića, ponovio je da ne treba dizati paniku, ali i da se svi, od stručnjaka do građana, moraju pridržavati uputa.

Ako se pokaže da se virus širi slobodno u populaciji, a ne radi se o tzv. “uvezenim slučajevima”, bit će potrebne nove mjere opreza i zaštite, a to će se vjerojatno odnositi na strože zabrane okupljanja i slično.

Trebamo povećati broj testiranih

“Zasad je situacija relativno pod kontrolom iako se uvijek može reći da se moglo više napraviti. Imamo malo testiranih, 365 u ovom trenutku, što je tri puta manje nego u Sloveniji koja je manja država. Morat će se povećati broj testiranih”, naglasio je Srića.

Komentirajući situaciju iz KB Dubrava od utorka navečer kad je zbog pacijenta sa simptomima bolesti zatvoren čitav hitni odjel te bolnice, Srića je objasnio pravila postupanja s takvim pacijentima:



“Imali smo u KBC Zareb sličnih slučajeva, ali pridržavamo se uputa. Kad pacijent dođe, ako sumnja na virus, ne uvodi se u ambulantu, nego ulaskom u čekaonicu stavlja mu se maska. Ako postoji sumnja, upućuje ga se ili vlastitim vozilom ili ga hitna vozi u izolirani prostor Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u kontaktu s dežurnim epidemiologom i infektologom. Što se tiče situacije u Dubravi, kolege su tako morale reagirati. Pacijent je ipak negativan na koronavirus”, kaže Srića.

Komplikacije koronavirusa

Od 16 slučajeva registriranih u Hrvatskoj još nijedan nije negativan pa se pacijenti, iako su relativno dobro, i dalje nalaze u izolaciji, a njihovo se stanje prati. Da bi se pacijenta otpustilo kući, potreban je negativan nalaz te je stoga pacijentima u Hrvatskoj prolongiran boravak u karanteni dok se ne dobije potvrda nalaza. Najčešće komplikacije koronavirusa podrazumijevaju zahvaćenost donjih dišnih putova, upalu pluća, kašalj, povišenu tjelesnu temperaturu, kratkoću daha i zatajenje disanja. Takvi pacijenti imaju posebnu skrb koja obuhvaća respiratore i umjetna pluća, objasnio je Srića.

Dodao je da u Hrvatskoj postoji 41 takav uređaj, takozvana umjetna pluća, a nada se da više neće biti ni potrebno. Kod nas situacija još nije takva da bi došlo do manjka opreme i aparature za liječenje pacijenata, rekao je.

Istra se zasad pokazala kao najugroženije područje i Srića smatra da treba nastaviti s podizanjem epidemijskih mjera. Objasnio je i što zapravo znači pandemija i kad će je Svjetska zdravstvena organizacija proglasiti:

“Da bismo nešto proglasili pandemijom, mora biti zadovoljeno nekoliko uvjeta: Da se širi među ljudima, da je potencijalno smrtonosno i da se proširi interkontinentalno. Za proglašenje pandemije treba uzeti i četvrti kriterij u obzir, da se virus ne može kontrolirati. Iako pandemija nije službeno potvrđena, mislim da se pandemijske mjere moraju poduzimati.”

Ne postoje dokazi da će virus nestati dolaskom visokih temperatura

Komentirajući navodnu sezonalnost virusa, odnosno mogućnost da će dolaskom viših temperatura virus nestati, Srića je rekao da konkretni dokazi o tome još uvijek ne postoje.

“To je nepoznati podatak. Za razliku od gripe, čiji vrhunac i kraj znamo očekivati, kod koronavirusa nemamo potvrde. Postoje indicije koje ukazuju da će toplije vrijeme dovesti do uništenja virusa, ali ne možemo biti sigurni. Možda će mutirati, u blaži ili teži oblik. Još je nepoznat virus, čekamo dodatne informacije”, rekao je i dodao da se jednako tako ne može znati hoće li ostaviti trajnije posljedice kod osoba koje su ga preboljele.

“Zasad još potvrde nema, ali kod starijih ljudi mogu se očekivati kronične promjene”, rekao je Srića i na kraju još jednom ponovio da su održavanje higijene, pranje ruku, izbjegavanje rukovanja i svakog bliskog kontakta te velikih okupljanja mjere kojih se svi građani trebaju pridržavati, prenosi N1.

Komentari