Gong upozorava: Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa ne smije biti uništeno

Gong Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Gong je u utorak upozorio antikorupcijsko tijelo Vijeća Europe GRECO da Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa u Hrvatskoj ne smije biti uništeno, naglasivši da bi to tijelo moglo ostati bez ključnih alata ako se preciznije ne definira odredba o povredi načela djelovanja.

Gong smatra kako je Povjerenstvo već dulje vrijeme na udaru vladajućih, a s obzirom na presudu Visokog upravnog suda moglo bi ostati i bez svojih ključnih alata, poput ovlasti odlučivanja o povredi načela djelovanja u obavljanju dužnosti.

Gong je zabrinut da će rad Povjerenstva, kao važnog antikorupcijskog tijela, praktički biti eutanazirano ako se u novom zakonu ne usvoje GRECO-ve preporuke, čime bi se sankcioniralo kršenje tih načela. GRECO smatra da je povreda načela djelovanja ključna odredba Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Podsjećaju da je premijer Andrej Plenković počeo kritizirati rad predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković kada je počela propitivati njegovu ulogu u aferi Agrokor i istraživati putovanje HDZ-ovih članova Vladinim zrakoplovom u Helsinki.“Čak joj je poručio s konferencije za medije u zgradi Vlade da joj je sve ‘nacrtao’ i da neće slati traženu dokumentaciju. Potom ju je u jednom drugom slučaju prozvao za sukob interesa i zatražio njezino izuzeće, ustvrdivši da se treba preispitati ima li to tijelo ovlasti odlučivati o kršenju načela obnašanja dužnosti”, ističe Gong.

Rezanje ovlasti Povjerenstva sudskim odlukama

U ožujku 2020. godine, usred lockdowna, Upravni sud odgodio je sva ročišta osim onih na kojima se prosuđivalo o premijerovim žalbama na odluke Povjerenstva. Dvije prvostupanjske presude Upravnog suda dale su za pravo Plenkoviću te su odluke Povjerenstva poništene.

Gong napominje da je rezanju ovlasti Povjerenstva prethodila odluka Ustavnog suda iz srpnja 2019. godine, kada je tužbu sudu podnio bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

“Sada je odluka Povjerenstva osporena prvi put i pravomoćno, jer je Visoki upravni sud, u slučaju zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, zaključilo da je Povjerenstvo krivo protumačilo svoje ovlasti. Ova odluka je presedan i zbog toga što je Visoki upravni sud do sada presuđivao upravo suprotno – da Povjerenstvo ima pravo prozvati dužnosnika za povredu načela djelovanja”, upozorava Gong.

Tom presudom Povjerenstvo je ostalo bez najbitnijeg dijela svojih ovlasti – odlučivanja o kršenju načela obnašanja dužnosti, a isto se može očekivati i u nizu drugih slučajeva, od premijera Plenkovića, bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić i aktualnog ministra financija Zdravka Marića do bivšeg predsjednika SDP-a Davora Bernardića.

Gong naglašava da treba preciznije definirati odredbe o povredi načela djelovanja, kao vrijednog instrumenta u borbi protiv korupcije, u suprotnom će ta važna neovisna institucija postati obezvrijeđena, a time bezopasna i nepotrebna.

“Ne uvrsti li Vlada GRECO-ovu preporuku u novi zakon, posve je jasno da je odlučila uništiti Povjerenstvo”, poručuje Gong.

Komentari