HRVATSKO PRAVOSUĐE U BLOKADI! Malenica priznao: Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće

Damjan Tadic/Cropix

Hrvatsko pravosuđe od danas je u blokadi. Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika (SDLSN) pokrenuo je štrajk u svim tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu. Zbog štrajka se ne održavaju ročišta, a ne obavljaju se ni upisničarski i zemljišnoknjižni poslovi.

Podsjetimo, u 7 sati počeo je štrajk u tijelima sudbene vlasti i Državnom odvjetništvu zbog malih plaća. Županijski sud u Zagrebu objavio je nepravomoćnu presudu da je štrajk zakonit.

Županijski sud u Zagrebu u petak je donio privremeno rješenje kojim se odbija prijedlog Vlade o izricanju privremene mjera zabrane organiziranja štrajka sudskih službenika. U Vladi ocjenjuju da je štrajk nezakonit jer je SDLSN izgubio sindikalnu reprezentativnost nakon što je dio članstva prešao u policijske sindikate, čime su oni postali reprezentativni za sve državne službenike i namještenike.

“Imamo podršku sudaca, sad je informacija stigla s terena da je 3500 ljudi prostupilo štrajku, moguće da je i više, velik je odaziv, podrška sudaca je pristutna obavljaju se oni poslovi koji su nužni kako smo i najavili da se definiraju, evo sve je pod kontrolom,” rekla je predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Iva Šušković.



Malenica: “Nismo htjeli selektivno izdvajati nikoga”
Nakon sastanka sa Sindikatima ministar pravosuđa dao je izjavu za medije u kojoj je istaknuo da očekuje da Sindikati podrže sveobuhvatno povećanje plaća.

“To obuhvaća veći dio njihovih zahtjeva. To su povećanje plaće za mlađe pravosudne policajce koji je obuhvaćen i ovim prijedlogom, njima bi plaća rasla oko 15 posto koliko je i Sindikat tražio”, poručio je.

S obzirom na dogovore istaknuo je da očekuje da oni podrže vladin prijedlog.

“Sveobuhvatno povećanje koje će obuhvatiti 90 posto državnih i javnih službenika. Nismo htjeli selektivno izdvajati jednu kategoriju državnih službenika, prije svega službenika u pravosuđu”, pojasnio je.

Priznao je da je dio zaposlenih u državnim službama potplaćen.

“Imamo kategoriju službenika koji stvarno imaju male plaće. Ovim povećanjem od 100 eura neto dodatka, njima se 15 posto povećava plaća. To je činjenica da su potplaćeni. Međutim ovo je tek prvi korak, a drugi je zakon o plaćama”, rekao je i dodao da to zahtijeva određeni proces, ali i strpljenje sindikata, prenosi Dnevnik.hr.

Komentari