Korlaet: Nakon tri godine od snažnog potresa pomaci u Zagrebu se ipak vide

Foto: Nera Simic/Cropix

Zagreb i šire zagrebačko područje pogodio je prije tri godine u 6.24 minute snažan potres magnitude 5.5 prema Richteru, izazvavši velike štete na brojnim građevinama, dok su uznemireni stanovnici u to nedjeljno prohladno jutro izašli na ulice u strahu od novih podrhtavanja tla.

Zadobivenim ozljedama podlegla je 15-godišnja djevojčica, a ozlijeđeno je 27-ero ljudi. U potresu je oštećeno 25.000 objekata, uključujući obiteljske kuće, zgrade, škole, crkve, bolnice, muzeje, zgrade sudova, Vlade i Sabora, pri čemu je šteta procijenjena na čak 86,4 milijarde kuna.

Luka Korlaet zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba rekao je, gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mreži Prvog, kako se nakon tri godine od snažnog potresa pomaci u Zagrebu ipak vide.

Predradnje su obavljene, formirana su sva potrebna tijela koja rukovode obnovom. Rezultati se vide, posebice u obnovi javnih građevina. Cijeli proces obnove malo je potrajao, ali stvari su se morale posložiti, dodao je.



Domagoj Orlić, državni tajnik za obnovu u Ministarstvu graditeljstva istaknuo je kako je donesen novi zakonski okvir koji je ubrzao sve procese. Poručio je kako je zadovoljan kako ide sam proces obnove javnih zgrada. No, nije zadovoljan s obnovom privatnih kuća.

Luka Korlaet zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba kazao je u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog” kako se nakon tri godine od snažnog potresa pomaci u Zagrebu ipak vide.

Predradnje su obavljene i formirana su sva potrebna tijela koja rukovode obnovom. Rezultati se vide, posebice u obnovi javnih građevina.

Cijeli proces obnove malo je potrajao, ali stvari su se morale posložiti.

Domagoj Orlić, državni tajnik za obnovu u Ministarstvu graditeljstva istaknuo je kako je donesen novi zakonski okvir koji je ubrzao sve procese.

Na području Zagreba oštećeno je preko 25 tisuća zgrada. Podneseno je preko četiri i pol tisuća zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu, te dvije tisuća zahtjeva za konstrukcijsku obnovu.

Za sada je završena obnova za 2157 zgrada, konstrukcijske i nekonstrukcijske obnove. Poručio je kako je zadovoljan kako ide sam proces obnove javnih zgrada. No, nije zadovoljan s obnovom privatnih kuća.

Orlić je rekao kako se do kraja godine ugovoreno 184 projektiranja za zamjenske obiteljske kuće, piše HRT.

Plan je do kraja godina da se krene s izgradnjom najmanje sto zamjenskih obiteljskih kuća. Također, završiti i započeti izgradnju na 250 zgrada ne konstrukcijske obnove i 350 zgrada konstrukcijske obnove.

Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva naglasila je da obnova nije mogla biti brža, jer su se morali napraviti svi potrebni preduvjeti kako bi obnova mogla početi.

Državni tajnik za obnovu u Ministarstvu graditeljstva dodao je kako se privatna obnova financira iz državnog proračuna, a obnova javnog ide iz fonda solidarnosti.

Komentari