Markotić: Kraj pandemije COVID-a još se neće dogoditi

Bruno Konjevic / CROPIX

Kraj pandemije COVID-a još se neće dogoditi. Svjetska zdravstvena organizacija nadzire novu varijantu omikrona – arkturus. Koji su simptomi i je li zarazniji od dosadašnjih, u emisiji Dobro jutro, Hrvatska odgovarala je prof. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

O kakvoj je varijanti omikrona riječ i koji su simptomi?

Markotić je rekla da se situacija još prati, a ono što je novo jest da se pojavila nova podvarijanta omikrona. Ističe da je dobra vijest to što je podvarijanta omikrona, ali da nije dobro što se brže širi, piše HRT.

– To je očekivano jer je već velik dio populacije ili cijepljen ili prebolio. Virus traži načina kako će ponovno biti aktivan. Ta subvarijanta još nije na najvišoj razini pažnje, rekla je.



Dodaje kako se očekuje da će se proširiti na niz zemalja.

Simptomi kod djece – crvenilo očiju

Markotić kaže da su simptomi svi uglavnom isti ili vrlo slični bivšim sojevima.

– Nešto je viša temperatura. Većina ovih dosadašnjih subavarijanti omikrona najčešće nije išla s jako visokim temperaturama. Ono što je zabilježeno jest da se više širi među djecom, rekla je.

Objašnjava da se kod djece može vidjeti crvenilo očiju.

Moraju li se građani opet cijepiti?

– Svi oni koji su se jesenas cijepili, nema potrebe da se sada opet cijepe. Pogotovo ako je to treći ili četvrti put. Trebat će najesen kada će vjerojatno biti povećan broj inficiran, pojasnila je.

Markotić kaže da su mjere uvijek opcija ako se dogodi jako visoki porast s teškim oblikom bolesti i uz visoku smrtnost.

– Međutim, čini se da dok god kruži varijanta omikron i njegove podvarijante, da je na neki način i virus našao oblik tišeg cijepljenja, rekla je. Ističe da sada, osim u ovako mnogoljudnim zemljama kao što je Indija, gdje su u ruralnim mjestima higijenski uvjeti loši, moguće je da će se uvoditi neke mjere.

Broj preminulih

Markotić kaže da nažalost virus sada ulazi u staračke domove, gdje ima bolesnika s kroničnim bolestima.

– Nažalost, ta je populacija sada hospitalizirana i tu COVID izaziva povećanu smrtnost, ali i mnogo drugih zaraznih bolesti. Važno je da ta populacija bude maksimalno zaštićena, istaknula je.

Komentari