NOVI CROBAROMETAR: Raste podrška predsjedniku, Most pretekao Možemo. Građani su i dalje pesimistični

Foto: Niksa Stipanicev/Cropix

HDZ je i dalje vodeći te ima podršku 30,1 posto sigurnih i vjerojatnih birača. SDP i dalje drži drugo mjesto s 13,2 posto.

Dnevnik Nove TV donosi mjesečno istraživanje Crobarometar za kolovoz 2022. godine. Inflacija i rast cijena u dobrom su dijelu obilježili kraj srpnja i mjesec za nama. Tu je naravno i turistička sezona te zbrajanje rezultata. U fokus javnosti vratila se i korona rastom broja oboljelih, ali i nakon smrti novinara Vladimira Matijanića te brojnih reakcija koje su uslijedile.

U odnosu na srpanj, Most kolovoz završava na trećoj poziciji. Imaju 9,2 posto. Pretekli su Možemo, koji je tik uz Most s devet posto potpore ispitanika.

Domovinski pokret je na stabilnoj petoj poziciji, međutim za razliku od prošlog mjeseca ovaj put s četiri posto ne bi prešli izborni prag.Od ostalih stranaka IDS ima 2,9 posto, slijedi Fokus s 2,5 posto, HSU ima 2,5, HSS 1,5, Ključ Hrvatske 1,5. Ostale stranke su ispod jedan posto.

Neodlučnih je 16,4 posto.

Od ovog mjeseca mjeri se i nova stranka – Socijaldemokrati – koji su slabo startali, ali s obzirom na ljetnu stanku Sabora i općenito slabije stranačke aktivnosti tijekom ljeta.

Građani i dalje pesimistični
Percepcija građana o smjeru kojim zemlja ide nije nimalo svijetla. Da je smjer pogrešan, smatra 73 posto ispitanika. Udio građana koji su optimistični po pitanju kretanja zemlje viši je nego prethodnog mjeseca te optimizam izražava oko 19 posto ispitanika. Jasnu ocjenu o radu Vlade nema osam posto naših sugrađana.

Nešto je viši postotak u odnosu na srpanj i onih koji odobravaju rad Vlade – njih 29 posto, međutim i dalje je gotovo 65 posto ispitanih koji za rad Vlade nemaju pozitivno mišljenje.

Oko šest posto nema jasno definiran stav.

Blagi rast podrške predsjedniku Republike
Podrška radu Zorana Milanovića ovaj mjesec blago raste i njegov rad podržava 41 posto, a ne podržava 53 posto ispitanika. Ni za ni protiv, kad je o predsjedniku riječ, je šest posto.

Podržavali njegove poteze ili ne, Zoran Milanović je i dalje na prvoj poziciji po pozitivnom dojmu. 48 posto ispitanih dijeli to mišljenje o njemu.

Drugi je Božo Petrov kojega pozitivnim doživljava 46 posto, a treći Tomislav Tomašević s 45 posto.

Ivan Penava je na 41 posto, a s 40 posto ispitanika koji o njemu misle pozitivno Andrej Plenković je na petom mjestu.

Gospodarstvo, inflacija i korupcija najveći problemi
U top pet velikih problema na prvoj poziciji su problemi vezani za gospodarstvo koji brinu više od 60 posto građana. Zatim rast cijena, skupoća, inflacija. Slijede korupcija i kriminal i životni standard, odnosno siromaštvo.

I drugi problemi su im naravno važni, ali ovo su oni koje je barem svaki drugi ispitanik izdvojio kao velike probleme u našoj zemlji.

Tanka trojka za predsjednika Milanovića
Školske ocjene ovaj mjesec učenici još neće dobiti, ali imamo ih za tri institucije. Tanku trojku ima predsjednik Milanović 2,68. Vlada 2,39, a Sabor 2,03.

 

 

 

Komentari