Ogroman Super Konzum u Radničkoj potiho prodan poslovnom partneru Pavla Vujnovca

Goran Mehkek / CROPIX

Mercator-H, tvrtka kći Fortenova grupe, prodao je veliki poslovni kompleks Super Konzum Radnička Anti Bračiću, hrvatsko-slovenskom poduzetniku koji je povezan s Pavlom Vujnovcem u nizu tvrtki koje se bave nekretninama te mu je dopušteno da na tu istu nekretninu upiše i hipoteku za kredit, javlja N1.

Kupljeno za 20 milijuna eura i založeno za kredit od 15 milijuna eura
Poslovna zgrada u Ulici grada Vukovara 269/B (poslovno trgovački centar), podzemna garaža i dvorište, sve na raskošnih 35.741 četvorni metar zemljišta u centru grada, ranije u vlasništvu tvrtke Mercator-H d.o.o. – tvrtke koja je nakon preuzimanja 2014. ušla u kompleks tvrtki Agrokora, a potom Fortenova grupe – prodana je tvrtki u vlasništvu hrvatsko-slovenskog poduzetnika Ante Bračića u studenom 2022. godine za 20.479.512,45 eura, a tvrtke Ante Bračića su za taj pothvat digle kredit u slovenskoj SPARKASSE – 15.359.634,34 eura, a za kredit je založena upravo nekretnina Super Konzuma Radnička.

Bračić i njegovih nekoliko desetaka tvrtki
A kako se Bračić uključio u ovaj kompleksni projekt? Radi se o dugogodišnjem poslovnom partneru iz grupacije koja već nekoliko godina vodi različite nekretninske poslove vezane za Pavla Vujnovca. Primjerice, bili su zajedno u poduhvatu izgradnje golemog hotela View u Postiri na Braču koji je privukao interes javnosti zbog svoje veličine i činjenice da je zauvijek promijenio vizuru pitomog ribarskog gradića na obali otoka. Ante Bračić je također bio dio ekipe koja je u centru Zagreba izgradila vilu s nekoliko luksuznih stanova koje danas posjeduju Vujnovčevi menadžeri, Jurčević i Romeo Krešić, ali i aktivni obavještajac, šef ureda ravnatelja SOA-e, Davor Franić te jedan od osnivača Domovinskog pokreta, Mario Radić. Upravo je Radić kupio svoju etažu u vili od – Ante Bračića.

Ante Bračić se pojavljuje u nekoliko tvrtki, zajedno u kombinaciji s Josipom Jurčevićem i Pavlom Vujnovcem, Zoranom Gobcem i Damirom Spudićem (članom Uprave i direktorom financija grupe Vujnovčeve tvrtke Energia naturalis – ENNA) koje su izazvale veliku pomutnju zbog jeftinog otkupa državne zemlje i planirane turističke ekspanzije u Baškom Polju zbog koje su javnost alarmirali i lokalni aktivisti, ali i mediji, i političari – a zbog spominjanja tvrtke iz koje je proisteklo cijelo poslovno carstvo Pavla Vujnovca, PPD-a, ta je tvrtka i tužila cijeli niz medija, aktivista i političara.



Istovremeno dok se u Hrvatskoj pojavljuje u brojnim nekretninskim poduhvatima duž hrvatske obale, u Sloveniji je zabilježeno da je kupio cijeli grozd Mercatorovih trgovina. Naslijedio je biznis svog oca, Živka Bračića, poduzetnika koji je poslovao u nekoliko zemalja bivše Jugoslavije i pripada kategoriji onih za koje je ostalo malo zamućeno kako su stekli prve milijune nakon raspada bivše države.

Ukratko, nema sumnje da je Ante Bračić poduzetnik regionalno razgranatih poslova, ali i dugogodišnji bliski poslovni partner Pavla Vujnovca, da ih povezuju brojni poslovi i nekretninske kombinacije, da je dio njegovog moćnog kruga.

Komentari