‘OVAKAV SLUČAJ JE NEZABILJEŽEN U HRVATSKOJ!’ Policija objavila detalje o bombašima: Radi se o ozbiljnim stvarima

Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

Dvojica uhićenih bombaša u Rijeci, Hrvat i Nijemac, a koje policija povezuje s nizom postavljenih eksplozivnih naprava, privedena su na ispitivanje u Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci.

U 14 sati je održana izvanredna konferencija policije o cijelom slučaju.

Nijemac i Hrvat
“Jedna osoba je državljanin Njemačke, a drugi i Njemačke i Hrvatske. Oba su bili prikriveno u Hrvatskoj”, započeli su predstavnici policije.

Policiju iznenadila kompleksnost slučaja.



“Prvi događaj je upućivao da su počinitelji mogli imati veze s inozemstvom i da koriste metode i platforme koje do tada nisu korištene u Hrvatskoj. Zaključili smo da imaju veze s Hrvatskom. Predmet je kompleksan. Istraživanje je išlo u više pravaca. Osim specifičnih metoda smo koristili i klasične metode policijskog rada. Išlo se u svim smjerovima”, dodali su.

Radili zbog imovinske koristi.

“Utvrđeno je da počinitelj pokazuje dozu upornosti i kriminalne volje, a da mu je motiv bio isključivo imovinska korist, pretpostavljali smo da će nastaviti. Istraživanje je bilo u koordinaciji s ŽDO u Rijeci i oni su koordinirali rad svih uključenih u istragu.

Ovakve naprave mogli su napraviti samo ako posjeduju znanje. Nisu koristili konvencionalna sredstva. Tragovi koji su pronađeni na mjestima događaja – pristupili smo detaljnoj analizi, procjenama ugroženosti i pristupilo se i prikrivanju policijskih radnji, odnosno postavili smo im zasjedu. Tijekom vikenda smo imali odličnu procjenu i uhitili smo ih neposredno nakon što su postavili bombu kod trgovačkog centra, dok je druga bomba nađena u neposrednoj blizini. Jednu su ranije postavili i aktivirali s odgodom djelovanja.

Od travnja do sad počinili su teška kaznena djela iznude, nedozvoljeno posjedovanje i izrada oružja. Jedan od počinitelja je imao krivotvoreni dokument za boravak u Hrvatskoj. Prijetnjama su pokušali iznuditi višemilijunske novčane iznose.

Moram pohvaliti sve koji su sudjelovali u ovoj akciji. Pokazali smo da je hrvatska policija spremna nositi se s ovakvim izazovima. Nastavljamo koordinaciju s policijom i kriminalističko istraživanje”, rečeno je na novinskoj konferenciji

O prijetnjama

“Ovakav slučaj je nezabilježen u Hrvatskoj, korištena tehnologija, znanje. Ovo je bio velik izazov za nas. Zato smo osobito zadovoljni što smo uspjeli riješiti slučaj”, rekli su iz policije,

“Imali su 52 i 33 godine”, otkrili su.

Kad nije udovoljeno zahtjevima koje su imali, jesu li išli rigoroznijim metodama?

“Ako kažemo da je prvi put postavljena naprava koja nije aktivirana. Drugi put je. Onda imamo kad smo ih uhvatili imali 3 naprave. Govorimo o jako opasnim namjerama. Slična nedjela radili su u Njemačkoj, imovinska. Mlađa osoba je dvojni državljanin koji boravi na području Njemačke. Drugi je državljanin Njemačke. Potjernica je izdana za državljaninom Njemačke. Državljani su EU dakle legalno su mogli ući. No, nisu prijavili boravak znači ilegalno su djelovali. Provodimo dodatna vještačenja”, dodali su.

O eksplozivnim napravama

“To su sve improvizirane eksplozivne naprave”, ponovili su još jednom i dodali:

“Mislim da dovoljna razina ugroze. Druga oružja nisu pronađena. Neke stvari ćemo ostaviti za istragu da ne ugrozimo tijek. Zbog imovinskih kaznenih dijela je europski uhidbeni nalog izdan”.

Kako su slali poruke?

“Poruke su slane na javno dostupne e-mail adrese. Koristili su sofisticirane internetske alate za prikrivanje tragova”, za kraj su rekli predstavnici policije.

 

Komentari