Plenković: Jedina smo zemlja u povijesti koja je istodobno ušla u europodručje i u schengenski prostor

Ranko Suvar/Cropix

Neopravdano dizanje cijena, inflacija te prednosti koje Hrvatskoj donosi euro neke su od tema današnje konferencije “Hrvatska, 20. članica Eurozone”, na kojoj sudjeluju premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis te povjerenik Europske komisije za gospodarstvo Paolo Gentiloni. Očekuje se i videoobraćanje predsjednice Europske središnje banke Christine Lagarde.

Premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru zahvalio se svima koji su zaslužni za ulazak Hrvatske u eurozonu.

– Jedina smo zemlja u povijesti koja je istodobno ušla u europodručje i u schengenski prostor. Sve to dogodilo se samo tri desetljeća od međunarodnog priznanja Hrvatske koja je početkom devedesetih kretala na put neovisnosti, obrane teritorija i slobode, rekao je Plenković.

– Mi smo danas među 345 milijuna stanovnika europodručja, koje koristi drugu najjaču valutu. Cijeli ovaj proces krenuo je 2017. godine, kao dio programa Vlade, s ciljem da ostvarimo ono što smo u konačnici i željeli i prigodom procesa pristupanja Europskoj uniji, istaknuo je premijer Andrej Plenković.



Hrvatska je, kazao je, blisko surađivala s institucijama Europske unije, osobito s Europskom komisijom, Europskom središnjom bankom i eurogrupom.

– Oni su nas itekako dobro pratili u reformskom procesu kojega smo ostvarili u tom razdoblju.  Mi smo zemlja koja je prva država članica europodručja nakon Litve, koja je to ostvarila još 2015. godine. Bitno je podsjetiti se da smo samo pet dana nakon parlamentarnih izbora 2020. godine ušli u europski tečajni mehanizam II., bankovnu uniju. Ta činjenica je pokazala visoki stupanj povjerenja kojega smo uspostavili s našim partnerima koji su Hrvatsku vidjeli kao zemlju koju, kada je riječ o svojoj temeljnoj orijentaciji, a to je bilo europodručje, vodi svoju ekonomsku politiku, fiskalnu politiku, izjavio je među ostalim.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis rekao je da se Hrvatska pridružila Europskoj uniji 1. srpnja 2013. godine i da od tada bilježi uspjehe.

Na konferenciji će sudjelovati i guverner HNB-a Boris Vujčić te ministar financija Marko Primorac. Na okruglom stolu “Euro kao jamstvo otpornosti” videoporukama će se obratiti Paschal Donohoe, predsjednik Euroskupine i Siegfried Muresan, izvjestitelj Europskog parlamenta za ulazak Hrvatske u europodručje, a ostali sudionici bit Pierre Gramegna, glavni direktor Europskog stabilizacijskog mehanizma te Vujčić, Primorac i Gentiloni.

Komentari