Macron: Francuska jednostavno nema drugog izbora nego produljiti radni vijek za još dvije godine

Foto: Twitter

Pred nama je 100 dana smirenja, jedinstva, ambicija i akcija za Francusku, izjavio je u sinoćnjem obraćnju naciji francuski predsjednik Emmanuel Macron. Do 17. srpnja vlada mora smiriti stanje u zemlji izazvano velikim nezadovoljstvom javnosti mirovinskom reformom i podizanjem dobi za odlazak u mirovinu. Od vlade je zatražio hitno pokretenje razgovora sa sindikatima o brojim otvorenim pitanjima.

Razumijem bijes javnosti i žao mi je što nije postignut konsenzus o promjeni zakona, no Francuska jednostavno nema drugog izbora nego produljiti radni vijek za još dvije godine, rekao je Emmanuel Macron u obraćanju naciji prvi put od potpisivanja nepopularne mirovinske reforme.

– Donesene u skladu s našim Ustavom, ove su promjene bile potrebne kako bi se zajamčila mirovina za sve i proizvelo više bogatstva za našu naciju. Dok raste broj umirovljenika, kao i naš očekivani životni vijek, odgovor ne može biti u smanjenju mirovina ili povećanju socijalnih naknada onima koji rade. Također, ne bismo mogli nastaviti a da ništa ne poduzmemo jer bi deficiti rasli, kao i dug budućih naraštaja, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Osvrćući se na tromjesečne prosvjede, Macron je rekao da razumije nezadovoljstvo i da su njegova vrata za pregovore sa sindikatima uvijek bila otvorena. No inzistirati na nečinjenju u trenutačnoj situaciji – nije nikakvo riješenje.



– Unatoč naporima države i to neviđenim u Europi, porast cijena opterećuje našu svakodnevicu… Mnogi Francuzi svoje nezadovoljstvo u velikoj su većini izrazili na miran način. Nitko, a pogotovo ja, ne može se oglušiti na ovaj zahtjev za socijalnu pravdu i za demokratsku obnovu života. Je li ova reforma prihvaćena? Očito nije. Unatoč mjesecima pregovora, nije postignut konsenzus i žao mi je zbog toga. Moramo iz toga izvući lekciju, poručuje Macron.

Predsjednik je dao rok od 100 dana kako bi vlada i sindikati pronašli riješenje za niz otvorenih pitanja od uvjeta rada, zakona i reda, do obrazovanja i zdravstva. Obećao je više akcija protiv maloljetničke delinkvencije te jačanje kontrole protiv ilegalne imigracije.

I dok je Macron govorio – na ulicama većih gradova odjekivali su zvuci tava i lonaca nezadovoljnih građana. Tvrde da su umorni od slušanja predsjednika.

– Nije nas slušao tri mjeseca. Ovo radimo kako bismo pokazali da nema smisla slušati ga, rekao je Benedicte Delgehier, Pariz.

– Ideja je bila blokirati Macronov večerašnji govor, jer nam ga je dosta. Dobro znamo da ne poštuje mišljenje naroda. Ne zanima nas što nam želi reći, dosta nam ga je, poručio je Tristian Pignard.

Ni oporaba nije imala previše lijepih riječi o predsjednikovu govoru. Tvrde da bio isprazan, da je okrenuo leđa naciji i da živi potpuno izvan dodira sa stvarnošću. Odbacuju njegov poziv na smirivanje napetosti. Upozoravaju na masovne prosvjede za Praznik rada 1. svibnja.

Emmanuel Macron došao je na vlast 2017. obećavajući reforme i novu politiku. Njegova popularnost, pokazuju ankete, nikada nije bila manja.

Komentari