Filipović: Cilj je da se cijene vrate na razinu od 31.12. jer nije bilo nikakvog razloga za dizanje

Damir Krajac/Cropix

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u Dnevniku HTV-a je komentirao povećanje cijena.

“Na vladi smo danas donijeli Zaključak kojim se obvezuje poslovne subjekte da vrate cijene na razinu koja je bila 31. prosinca. Svi moraju poštovati Zaključak, a oni koji će razmišljati drugačije, imat će pojačan nadzor državnih tijela od Državnog inspektorata, Porezne uprave, carine i svih drugih tijela koja će kontrolirati taj proces” rekao je.

Istaknuo je da će, ako se utvrde nepravilnosti, svaka od gore navedenih institucija postupati u skladu s ovlastima koje ima. “Cilj je da se cijene vrate na razinu od 31.12. jer nije bilo nikakvog razloga da nakon uvođenja eura u tako kratkom periodu pojedinci i pojedine trgovine dignu cijene”, rekao je.

Nova poskupljenja nelogična
“Sve što je vlada radila do sada – pristupačna cijene električne energije, interveniramo u cijene goriva, osigurali smo plin za sve naše institucije, povoljne cijene plina za građane – pa nema razloga da pojedini subjekti koriste ovu situaciju konverzije kune u eure kako bi neopravdano podizali cijene”, rekao je ministar Filipović i dodao kako institucije imaju dovoljno kapaciteta, ali da će postupati i po dojavama i prijavama građana.



Na najavu novih poskupljenja od strane trgovaca, kaže, gleda kao na “nelogičan i nekorektan potez u kontekstu svega što je vlada radila.” “Da nismo regulirali cijenu struje, intervenirali u cijene goriva… Onda bi ljudi rekli ‘ok, dolazi do poskupljenja’, ali mi smo sve to napravili i nema razloga da nikakvih poskupljenja bude dok traje vladin paket mjera, a to je do 31. ožujka”, rekao je Filipović.

Osvrnuo se i na poskupljenja koje najavljuju telekomi. “Vlada ima mehanizme kojima će zaštititi hrvatske građane. Svi telekomi koriste subvenciju vlade da imaju jeftiniju struju tako da o kakvim poskupljenjima možemo govoriti? Sve su opcije na stolu, pratit ćemo što će raditi poslovni subjekti. Moraju vratiti cijene na 31.12. i koristit ćemo sve da zaštitimo naše građane”, zaključio je ministar Filipović.

 

Komentari