‘GLAVNI PROBLEM SU ŠPEKULANTI’ Filipović komentirao situaciju s plinom: ‘Nadajmo se da će se to smiriti’

Foto: Damjan Tadic/Cropix

Davor Filipović komentirao je situaciju s plinom. Mjesec dana nakon što je Vlada donijela odluku da će Ina sav plin proizveden u Hrvatskoj prodati HEP-u, ispostavilo se da to nije sasvim moguće provesti jer Ina ima sedam ugovora čije raskidanje nije moguće.

“Za sve institucije, bolnice, škole i vrtiće osiguran je hrvatski plin za 41 euro. Ini smo naložili a podigne proizvodnju za 10%. Za 7 kupaca postoje ugovori koji se ne mogu jednostrano raskinuti, da se ide u jednostrano raskidanje bila bi veća šteta nego korist. Raskid ugovora bi značio tužbu.

U uredbi smo jasno napisali da će INA biti obvezna neovisno o ugovoru slati plin HEP-u koji će ga distribuirati hrvatskim institucijama. Istaknut ću da je odlukom vlade obuhvaćeno 120.000 građanina”, poručio je.

“Nemam uvid u komercijalne ugovore, na izuzetke se odnosi 8% količina. Izuzetak smo napravili jer bi bilo više štete nego koristi”, odgovorio je.



Kazao je da će distributeri koji imaju gubitke moći od HEP-a kupit plin, a to će rezultirati da se do 31.3. nikome ne poveća cijena plina.

“Nastavit ćemo raditi kako bi pomogli građanima. Do 31. ožujka nema poskupljenja”, dodaje.

“Jučer sam razgovarao s Upravom Petrola, pričali smo o situaciji s cijenom benzina. Svjesni su i predstavnici naftne industrije da su cijene jako visoke. Razgovarat ćemo kako dalje. Nikome nije drago što ograničavamo cijene derivata, ali svjesni su zašto to radimo. Da bi pomogli građanima. Situacija ispred nas je neizvjesna, potreban je dijalog, no moramo vidjeti do koje razine oni mogu izdržati”, rekao je Filipović.

Plan distribucije, veli, napravit će HEP.

“Plan je rađen prema onom što je Hera radila prema podacima od prošle godine”, tvrdi.

“Prosvjedi u Francuskoj su negativno utjecali na cijenu, nadajmo se da će se to smiriti. Što se tiče cijene plina, čekamo prijedloge Europe. Ono što veseli jest što je na svjetskim tržištima zadnjih dana cijena plina pala. Glavni problem su špekulanti. Europa plaća cijenu plina kao da je nestašica, a nije”, govori ministar.

Komentirao je što s cijenama plina za poduzetnike.

“Što se tiče cijena plina, čekamo europsko rješenje. Zadnjih dana je cijena plina na svjetskim burzama pala pa se možda dogodi neki pomak jer su sva skaldišta u Europi puna. Glavni problem su špekulatni. Europa plaća cijenu plina kao da je nestašica plina, a nestašice nema, plina je dovoljno na tržištu. Nadamo se da će se situacija stabilizirati”, zaključio je, piše Dnevno.

 

Na upit o povratu Ine u hrvatske ruke, Filipović je kazao da će o tome svi biti pravovremeno obaviješteni.

Osvrnuo se i na sastanke s predstavnicima MOL-a oko afere u Ini i promjeni načina upravljanja.

“Da je išta ovo valjalo, ovo se ne bi dogodilo. Jasno je da se mora mijenjati. Ina i MOL su pretrpjeli veliku reputacijsku štetu.”

Osvrnuo se i na privremeno gašenje riječke rafinerije. “Naši građani neće plaćati skuplje dizel i benzin jer rafinerija neće raditi par mjeseci.”

 

Komentari