Politički analitičar o sukobu Milanovića i Plenkovića: Možemo očekivati istu situaciju kao kad su dva ovna na brvnu, to nikad dobro ne završi, i jedan i drugi su pokazali da zapravo imaju vrlo izražen ego

Predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković često se sukobljavaju, iza njih je više javnih uvreda. Najnoviji je sukob oko izbora predsjednika Vrhovnog suda. Milanović tvrdi da je HDZ, neustavnim zakonom koji uvodi javni poziv za kandidate za predsjednika Vrhovnog suda, kompromitirao Ustav. 

Politički analitičar i komentator Tomislav Stipić komentirao je što se dalje može očekivati oko ovog sukoba.

“Možemo očekivati istu situaciju kao kad su dva ovna na brvnu. To nikad dobro ne završi zato što su jedan i drugi pokazali da zapravo imaju vrlo izražen ego i onda dolaze u situacije do kojih, po meni, stvarno ne bi trebalo doći. Razumijem predsjednika Milanovića, u smislu, kada on kaže da je stavio ruku na Ustav, položio zakletvu prema Ustavu i da ga mora čuvati, i meni je to jasno, i tako se bilo tko da je predsjednik Republike treba ponašati”, govori nam.

Međutim, u ovom konkretnom slučaju postoji jedan problem, kako dodaje, a to je da Ustav, u tom članku koji definira da predsjednik države predlaže osobu koja će biti predsjednik Vrhovnog suda, dosta nedefiniran, samo kaže da će predsjednik predložiti Saboru i sabor će izabrati.



I u Zakonu o sudovima, koji je mijenjan 2018. godine, opet je došlo do određene nedorečenosti. “Mi ne znamo što će se dogoditi ako predsjednik odbije bilo koga od kandidata koji se jave na javni poziv, što se sada i dogodilo”.

Smatra da postoji samo jedna način kako to riješiti. “Mislim da je tu Arsen Bauk u pravu kada interpretira što bi se moglo dogoditi. S obzirom da se ljudi nisu javili na taj poziv trebale bi se provesti široke konzultacije da se dođe do kandidata koji bi eventualno bio prihvatljiv, naravno, i vlasti i oporbi, te i predsjedniku Republike”.

Smatra da će njegov izbor korespondirat sa željama oporbe, i da se na taj način izađe iz ove situacije i da se nakon toga zakon promijeni i da se doista propiše što bi trebalo raditi.

“Čini da je Milanović svjestan da je zakon kako on kaže protuustavan, ali za to bi morao tražiti očitovanje Ustavnog suda, odnosno zatražiti pitanje ustavnosti. On je rekao da to neće raditi jer se s time ne želi baviti, u čemu ga isto razumijem, zato što on nije netko tko treba mijenjati Ustav nego poštivati Ustav koji je trenutno na snazi i tu je predsjednik Milanović, po meni, u pravu”, ističe.

HDZ želi ponovo stvoriti određeni sukob

Dalje navodi da HDZ iz ove priče zapravo ponovo želi stvoriti određeni sukob. “Čini mi se da je zakon koji su oni mijenjali 2018. godine u ovom dijelu namjerno ostao nedorečen kako bi, s obzirom da su bili na vlasti i da planiraju još dugo biti na vlasti, oni bili parlamentarna većina koja će uvjetovati izbor predsjednika Vrhovnog suda”, tvrdi.

Dodaje da HDZ Milanoviću ne odriče njegovo pravo da on predloži, “međutim, zbog ovog zakona koji je očito nedorečen i možda čak u suprotnosti s Ustavom, ne bih to tvrdio jer nisam pravni stručnjak, ali neki pravni stručnjaci tako govore, mislim da su Plenković i HDZ ponovo tu vrlo cinični i licemjerni, i Milanović kakav je, sigurno neće popustiti. On ima svoju viziju i u predizbornoj je kampanji govorio da je pravosuđe rak rana i da ga treba reformirati i on sada na ovlastima koje ima želi poentirat i očito želi uzdrmati, kao što je i rekao, te pravosudne temelje, a Vrhovni sud jest sudbena vlast, jedna grana vlasti u Hrvatskoj”, zaključuje.

Ističe da ne zna tko će tu popustiti, ali je gotovo siguran da Milanović to u ovom slučaju neće učiniti.

Komentari