NOVA AFERA TRESE KANADU Maslac više nije mekan na sobnoj temperaturi? Nemoguće ga je mazati

Nešto nije u redu s kanadskim maslacom, kažu lokalni gurmani koji se tjednima svađaju kako je njihov maslac u zadnje vrijeme teže razmazivati nego inače, piše BBC.

Anegdote vezane uz aferu ‘buttergate’ ili ‘maslacgate’ šire se internetom, a mnogi se Kanađani žale da im maslac ne omekšava na sobnoj temperaturi. Stručnjaci za hranu su kao vjerojatnog krivca prokazali aditive u hrani za krave na bazi palminog ulja.

Mliječna industrija se brani da su tvrdnje neutemeljene, ali ipak su osnovali radnu skupinu koja će tražiti odgovore, piše BBC.

Afera je započela pitanjem koje je na Twitteru postavila kanadska kuharica i publicistkinja Julie Van Rosendaal: ‘Jeste li primijetili da maslac više nije mekan na sobnoj temperaturi?’Stotine kuhara amatera odgovorili su da su i oni imali poteškoća s tvrdim maslacem.

Van Rosendaal je prošlog tjedna sugerirala u kolumni u Globe and Mailu da je veća potražnja za maslacem u pandemiji dovela do promjena u stočnoj hrani jer su poljoprivrednici nastojali povećati proizvodnju.

Potražnja rasla tijekom pandemije

Mljekarski sektor u zemlji – izrazito rasprostranjen u svih 10 kanadskih provincija – određuje svoje proizvodne kvote na temelju predviđanja potražnje. Kako je više Kanađana ostalo kod kuće, potražnja za maslacem porasla je za više od 12 posto u 2020. godini, kažu kanadski mljekari.

Dodavanje energetskih aditiva na bazi palminog ulja u hranu za krave praksa je stara desetljećima za koju se tvrdi da povećava mliječnost krava i sadržaj masti u mlijeku.

Od ljeta su stotine poljoprivrednika širom zemlje pojačale upotrebu palminog ulja u pokušaju povećanja proizvodnje.

Kanadsko udruženje prerađivača mlijeka izvijestilo je da nije bilo promjena u samoj proizvodnji maslaca niti u nacionalnim propisima o sastojcima.

Maslacgate

Malo je istraživanja provedeno o stvarnom utjecaju palminog ulja u mliječnim proizvodima, ali poljoprivredni stručnjaci kažu kako maslac od krava hranjenih palminim uljem ima višu točku topljenja i stoga ga je teže razmazivati na sobnoj temperaturi.

“Maslacgate’ nije ono što industriji treba, niti ono što Kanađani zaslužuju, napisao je ovog tjedna Sylvain Charlebois, direktor Laboratorija za analitiku prehrambenih proizvoda na Sveučilištu Dalhousie, u vrlo čitanom i dijeljenom članku u kojem se tvrdi da je većina maslaca u zemlji definitivno postala tvrđa”.

Gospodin Charlebois napomenuo je da iako je palmina masnoća legalni i odobreni sastojak maslaca, istraživanja pokazuju da ona može povećati rizik od srčanih bolesti za potrošače i da njezina proizvodnja šteti okolišu, čineći je ‘etički upitnom’ praksom za mljekarsku industriju, koja je snažno subvencionirana od strane kanadskih poreznih obveznika.

“Nadajmo se da će mliječna industrija moći sprati ljagu sa sebe prije nego što njezin moralni ugovor s Kanađanima bude trajno oštećen”, zaključio je.

Odgovarajući na žalbe, lobistička skupina Mljekarskih farmera Kanade objavila je u petak izjavu tvrdeći da proizvodi od palmi ‘pružaju kravama dodatnu energiju i nisu utvrđeni neželjeni učinci koji proizlaze iz njegove upotrebe u hrani za krave’.

Također su primijetili da poljoprivrednici u drugim zemljama, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo i Sjedinjene Države, također koriste dodatke od palminog ulja.

Skupina je rekla da će unatoč tome okupiti stručno povjerenstvo, sastavljeno od različitih sudionika mljekarske industrije, ali i potrošača, kako bi odagnalo zabrinutost, prenosi Jutarnji list.

Komentari