Arena Zagreb je sigurna, no neki zdravstveni objekti izvan funkcije

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka državnog vrha i Stožera civilne zaštite kako su stručnjaci potvrdili da je Arena Zagreb, gdje su postavljeni kreveti za prihvat bolesnika dok su neki zdravstveni objekti izvan funkcije, jedna od najsigurnijih građevina u Zagrebu.

“Jučer smo dobili potvrdu da je Arena Zagreb jedna od najsigurnijih građevina na području Zagreba. Nemamo informaciju o prokišnjavanju, međutim ako se to i dogodilo ne znači nužno veću disfunkcionalnost”, rekao je Beroš novinarima dodavši da vjeruju građevinarima koji su im dali tu informaciju.

Izvijestio je da su izvršeni dodatni izvidi građevinske struke pa su neki zdravstveni objekti trenutno izvan funkcije, poput zgrade dermatovenerologije na Šalati, koja je bila predviđena za prijem bolesnika od Covida-19 iz Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

“Zbog fleksibilnosti i brze reakcije sustava našli smo mogućnost prijema tih bolesnika u KB Dubrava. Prilagođavamo se iz trenutka u trenutak novim uvjetima i pratimo situaciju”, poručio je ministar.Vrlo se brižno i pažljivo balansiraju mjere prevencija širenja koronavirusa, istaknuo je, te će nastaviti primjenjivati sve mjere koje su adekvatne. Imaju širi aspekt iskustava iz različitih zemalja Europske Unije i o njima od početka razgovaraju.

Većina hospitaliziranih nakon potresa lakše ozlijeđeni

“Ne možemo zaustaviti život, međutim, pronalazimo mjere koje će ograničiti širenje infekcije i spriječiti krajne štete”, rekao je Beroš.

Od 12 građana koji su hospitalizirani nakon potresa, većina je lakše ozlijeđena s lomovima ekstremiteta, a djevojčica koja je operirana u Klaićevoj i dalje je u životnoj opasnosti.

Što se tiče epidemiološke slike, više će reći na redovnoj konferenciji za medije Nacionalnog stožera civilne zaštite u 16 sati jer za sada raspolaže parcijalnim informacijama.

Ipak, rekao je da nema ugroze za zdravstveni sustav jer su, između ostaloga, dali uputu da se rad zdravstvenih djelatnika ograniči u dvije smjene.

“Osim toga, u Hrvatskoj imamo područja koja nemaju veći broj oboljelih tako da su nam sve mogućnosti preraspodjele medicinskih kadrova za sada prihvatljive”, poručio je ministar.

Komentari