Capakova pomoćnica o tome kako liječnici moraju okrenuti 50 brojeva da bi cijepili deset ljudi: Ako to treba učiniti, onda to treba učiniti

Foto: Damir Krajac/Cropix

Iz KoHOM-a kažu da se tek svaki peti odazove na cijepljenje tim cjepivom.

Marija Bubaš, pomoćnica ravnatelja Zavoda za javno zdravstvo na pitanje strahuje li da će se, s obzirom na sve veći broj zemalja koje obustavljaju cijepljenje tim cjepivom, povećati i broj odbijanja cijepljenje AstraZenecom kaže kako je šteta da se širi nerafinirana vijest.

”Najprije je krenulo s natpisom na portalima ili novinama, da je jedna liječnica rekla da 30% ljudi odustaje. Šteta. Dobro je informirati javnost, ali je šteta da se nerafinirana vijest širi jer mislim da je toj liječnici trebalo dati priliku da pojasni kako je ta situacija završila.

Treba snositi taj dio tereta, i on je upravo na liječnicima obiteljske medicine. On je taj koji najbolje poznaje obitelji, pokrivajući razne dobne skupine. On je taj koji mora komunicirati takvu vijest sa svojim pacijentima, treba okrenuti paradigmu i komunikaciju usmjeriti da se pacijenta dovoljno informira da bi svaki čovjek mogao na temelju čvrstih dokaza i na znanstveno utemeljenim informacijama donijeti odluku i ne odustati”, rekla je Bubaš



Nataša Ban Toskić, predsjednica KoHOM-a je kazala danas kako je trebala okrenuti 50 brojeva da bi cijepila deset ljudi.

”Što je loše u tome? Ako to treba učiniti, onda to treba učniti. Ali treba ljude informirati. Čujte, nije se ova informacija danas saznala. O tome se priča barem dva tjedna. Zar nije to dovoljno vremena da se nazove te ljude koji dolaze na cijepljenje i da se s pacijentima porazgovara, da ih se eventualno pozove u ordinaciju”, kazala je Bubaš za DNEVNIK.hr.

Komentari