Hrvatski suverenisti ne odustaju od referendumske inicijative ‘Zaštitimo hrvatsku kunu’

Ispred Hrvatske narodne banke (HNB) Hrvatski suverenisti su u ponedjeljak održali konferenciju za novinare na temu referendumske inicijative “Zaštitimo hrvatsku kunu” i  povodom formiranja organizacijskog odbora i najave referendumskog pitanja.

Kako su istaknuli, referendumsko pitanje glasi: “Jeste li za to da se u Ustav Republike Hrvatske unese odredba: ‘Novčana jedinica Republike Hrvatske jest kuna, koja se dijeli na
stotinu lipa. Odluku o promjeni novčane jedinice u Republici Hrvatskoj donose birači na referendumu.'”



Kako su istaknuli, oni 24. listopada počinju s dvotjednim prikupljanjem potpisa za raspisivanje referenduma o ulasku u eurozonu, jer smatraju da se o odricanju od monetarnog suvereniteta mora očitovati hrvatski narod.

“Ulazak Hrvatske u eurozonu prebitno je pitanje o kojemu može odlučivati isključivo hrvatski narod na referendumu”, rekao je saborski zastupnik suverenista Marijan Pavliček. 

Hrvatski suverenisti prije dva su mjeseca krenuli s inicijativom Zaštitimo hrvatsku kunu, kojoj su se u međuvremenu priključili Hrvatska stranka prava, Neovisni za Hrvatsku, Generacija obnove i istaknuti pojedinci, rekao je Pavliček uvjeren da će inicijativa dobiti još širu potporu.

“Pitanje na referendumu je usmjereno na vraćanje demokracije u Hrvatsku, na vraćanje povjerenja građana u politiku. Želimo zajedno s građanima stvarati budućnost Hrvatske, da građani budu uključeni u sve procese bitne za budućnost države”, rekao je Marko Milanović Litre, saborski zastupnik i predsjednik organizacijskog odbora Referendumske inicijative.

Pavliček je najavio štandove na 250 lokacija, uvjeren da će se prikupiti dovoljan broj potpisa, a to je nešto više od 380 tisuća.

Ponovio je neslaganje s tezom vladajućih da su hrvatski građani o ulasku u eurozonu odlučili ulaskom u EU.

“Nitko nije znao koji su sve uvjeti ulaska u EU, niti se tada postavljalo pitanje ulaska u eurozonu”, naglasio je Pavliček.

Potporu inicijativi dali su i Nikica Augustinović, predsjednik Hrvatske stranke prava te Frano Čirko, predsjednik Generacije obnove.

Komentari