NOVI RAZVOJ SUKOBA NA LJEVICI Možemo! izbacio Radničku frontu iz Kluba zastupnika u Saboru

Možemo Foto: Marin Tironi/PIXSELL

Nastavlja se medijsko prepucavanje između Radničke fronte i Možemo! Njihov savez se raspao, odnosno Radnička fronta više nije dio zeleno-lijeve koalicije. To je bio samo početak. Tijekom jučerašnjeg dana obje stranke su poslale više priopćenja o tome kako, zašto i zbog koga je došlo do prekida suradnje.

Prvo su se oglasili iz stranke Možemo! te napisali kako nisu željeli pristati na ultimatum Radničke fronte o tome da svi moraju stati iza Katarine Peović kao zajedničkog kandidata za gradonačelnicu Rijeke.

Nadalje, Možemo! je objavio da s Radničkom frontom više ne čine isti klub u saboru.

Kažu da nisu željeli pristati na ultimatum

“U listopadu je vodstvo Radničke fronte u više navrata putem medija pred ostale članice zeleno-lijeve koalicije (Možemo!, Novu ljevicu, Zelena alternativa ORaH) postavilo ultimatum oko podrške njihovoj kandidatkinji za gradonačelnicu Rijeke ili bi to ‘moglo dovesti do pucanja zeleno-lijeve koalicije u cjelini’. Stranke Možemo!, Zagreb je naš! i Nova ljevica donijele su odluku da na takav ultimatum ne pristaju te, sukladno tome, da s Radničkom frontom ne otvaraju proces pregovora o zajedničkom izlasku na lokalne izbore 2021. godine”, piše Možemo!.“O odlukama su odmah informirane sve stranke koalicije te je sazvan sastanak kako bi se detalji odluka pojasnili te utvrdili daljnji oblici suradnje na lokalnoj i nacionalnoj razini, budući da se odluka o odvojenom izlasku na lokalne izbore nije odnosila na prekid suradnje u skupštinskom i saborskom klubu. Međutim, Radnička fronta se na taj poziv oglušila, a putem društvenih mreža i svoje službene internetske stranice iznijela neutemeljene optužbe na račun ostalih članica koalicije u tekstu naslovljenom ‘Raskid zeleno-lijeve koalicije'”, piše Možemo!.

Izbacili ih iz Kluba zastupnika u saboru

“Proglašavanje raspada koalicije putem medija i društvenih mreža od strane Radničke fronte primili smo na znanje te poručujemo da zeleno-lijeva koalicija u sastavu Možemo! – Zagreb je naš! – Nova ljevica – Zelena alternativa ORaH nastavlja raditi dalje u interesu građana Hrvatske, a smatramo da nakon iznesenih optužbi i teško narušenih odnosa u javnosti više nema prostora za suradnju s Radničkom frontom unutar istog Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka u saboru i Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. O ovoj odluci obavijestili smo zastupnicu Radničke fronte u saboru i zastupnika Radničke fronte u Gradskoj skupštini i s njima smo spremni na daljnju suradnju unutar saborske i zagrebačke skupštinske oporbe”, piše Možemo!.

“Nemamo namjeru odgovarati na daljnje optužbe Radničke fronte na naš račun plasirane putem medija i društvenih mreža jer takva stranačka medijska prepucavanja štete i Radničkoj fronti i strankama u zeleno-lijevoj koaliciji te skreću pažnju s važnih pitanja našeg društva i oduzimaju kapacitete za osmišljavanje i provedbu politika društvene jednakosti u interesu svih građana. A to je ipak krajnji cilj našeg političkog djelovanja”, stoji u priopćenju.

Komentari