OGROMNI PROBLEMI PRITIŠĆU JOHNSONA! Više od 40 dužnosnika dalo ostavke: “Premijer Sramoti stranku”

Foto: Twitter

Britanski premijer Boris Johnson smijenio je jučer ministra za stambeno zbrinjavanje, izgradnju i zajednice Michaela Govea, koji je premijera pozvao da podnese ostavku, izvijestio je BBC.

Johnson se jučer suprotstavio pritiscima ministara da podnese ostavku i sve snažnijoj pobuni unutar Konzervativne stranke rekavši da će se oduprijeti svakom pokušaju da ga se smijeni.

“Nije pitanje mora li otići, već kada će otići”
Nakon više od 40 ostavki dužnosnika i otvorene pobune brojnih konzervativnih zastupnika u parlamentu, neki su ministri otišli u Downing Street reći Johnsonu da mora otići, rekao je izvor.

Jedan od njih poticao ga je na to da se sam časno povuče, umjesto da se suoči s izglasavanjem povjerenja. Mnogi zastupnici rekli su da više nije pitanje mora li otići, nego kada će otići.“Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku”
U srijedu navečer državna odvjetnica Engleske i Walesa Suella Braverman pozvala je Johnsona da podnese ostavku i postala prva članica kabineta i Konzervativne stranke koja je najavila da će se kandidirati.

“Mislim da je došlo vrijeme za premijerovu ostavku”, rekla je Braverman za ITV i dodala da će se ona kandidirati dođe li do borbe za vodstvo.

No unatoč brojnim zahtjevima upućenim premijeru da podnese ostavku, konzervativni zastupnik i njegov bliski suradnik James Duddridge rekao je nakon sastanka kabineta za Sky News da je britanski čelnik “spreman na borbu”.

Duddridge je rekao da će Johnson i novoimenovani ministar financija Nadhim Zahawi izraditi novi gospodarski plan koji će uključivati i smanjenja poreza.

Johnson je u srijedu rekao parlamentarnom odboru da neće odstupiti i da su izbori zadnje što je zemlji potrebno. Dodao je da on ima mandat od izbora 2019. godine, koje je dobio s velikom većinom te da ne bi bilo odgovorno napustiti posao usred krize uzrokovane porastom troškova života i ratom u Europi.

“Premijer se zavarava ako misli da može opstati bez podrške parlamenta”, rekao je viši konzervativni zastupnik. “On sramoti Konzervativnu stranku i pokazuje prezir prema biračkom tijelu.”

Ministrica kulture ga podržava
Međutim, ministrica kulture Nadine Dories rekla je da Johnson ima njezinu podršku, a na pitanje podržavaju li ga i ostali, odgovorila je: “Da, u potpunosti.”

Dramatične ostavke ministara zdravstva i financija u utorak izazvale su niz ostavki u ministarstvima te su mnogi konzervativni zastupnici postavili pitanje može li on ostati na vladajućoj poziciji.

 

 

Komentari