Umjetna inteligencija uskoro bi po vašem glasu mogla otkriti jeste li bolesni

Svi dobro znamo kaav je glas osobe s teškom prehladom. No biste li prepoznali kako zvuči osoba koja boluje od Parkinsonove bolesti? Ili raka?

Vjerojatno ne, no znanstvenici vjeruju da će algoritmi i umjetna inteligencija uskoro moći detektirati znakove bolesti iz nečijega glasa.

Tehnika bi mogla biti korisna čak i u slučaju koronavirusa.

“Svaki naš unutarnji organ svojevrsni je rezonator pa ako imamo problema s plućima ili srcem to se odražava i na naš glas”, kaže Giovanni Saggio, profesor elektroničkog inženjerstva na rimskome sveučilištu Tor Vergata.



“Kako nam glas zvuči ovisi o glavnom dirigentu, mozgu. Pa ako imate cerebralni problem, poput Alzheimerove ili Parkinsonove bolesti, vaš će se glas promijeniti i to možemo otkriti”, rekao je.

Pošto novi koronavirus kompromitira pluća i dišne puteve, sigurno utječe i na glas, što znači da bi se i covid-19 mogao detektirati istom metodom, napominje Saggio.

Jedan je od nekoliko istraživača u svijetu koji se bave tom temom. Na njemačkome Humboldtovom sveučilištu kažu da “mogu izgraditi algoritme koji otkrivaju emocionalna i fizička stanja isključivo na temelju podataka, posebno iz ljudskog glasa”.

Sa samo nekoliko godina umjetna inteligencija u široj primjeni

Znanstvenici sa Sveučilišta Washington objavili su studiju u časopisu Nature o tome kako uređaji poput Amazonove Alexe mogu uspješno prepoznati zadihani glas kakav često prethodi srčanom zastoju.

Saggio kaže da je u svijetu dosad objavljeno više od 150 znanstvenih radova o povezanosti promjene glasa i raznih patologija.

Koristeći se tehnologijom koju je sam osmislio i patentirao, Saggio je u Mumbaiju ispitao 284 osobe s Parkinsonovom bolesti i još 28 ljudi iz kontrolne skupine. Svaka je osoba snimila istu kratku rečenicu. Kada je analizirao glasove, odnosno razlike u akustičnim parametrima, uspio je točno identificirati 95 posto pacijenata s Parkinsonobom bolesti.

“Svaki ljudski glas ima 6300 parametara, a ljudsko uho ih, uz izuzetak prehlade, ne može razlikovati. No umjetna inteligencija to može”, pojasnio je.

Saggio se ovim znanstvenim područjem bavi desetak godina. Sada mu je 55 i nada se da će algoritmi i umjetna inteligencija biti u široj primjeni prije nego što se umirovi. “To je samo pitanje nekoliko godina”, uvjeren je talijanski znanstvenik. .

Komentari