Hrvatska zastava promaršila Tokyom: Otvorene ljetne Olimpijske igre

screenshot

Otvoren je najveći svjetski sportski događaj godine. Toliko željene Ljetne olimpijske igre koje nismo vidjeli nevjerojatno dugih pet godina, danas su službeno dočekale svoje otvaranje. Tu je i Hrvatska.

Sjajni domaćini

Na Igrama ukupno sudjeluje ogromnih 11 tisuća sportašica i sportaša, a Japanci su još jednom pokazali da su među najboljima na svijetu po pitanju tehnologije! Gotovo dvije tisuće dronova kreiralo je logo Igara, zatim se logo pretvorio u zemaljsku kuglu!

Cijeli spektakl odvija se uz stihove Johna Lennona i pjesme ‘Imagine’ dok je preko 500 japanskih predstavnika izašlo je na stadion u Tokiju. Delegacija domaćina je 206. po redu, ujedno i posljednja.

Stigao je japanski car Narahito, kojeg je dočekao predsjednik MOO-a Thomas Bach. Car je bio prisutan posljednji put kada su Igre održane u Tokiju, 1964. godine. Bio je na nekim događajima u dobi od četiri godine. Zastava Japana je iznesena na stadion.



Poštovanje starih tradicija

Drvo koje se koristilo za izradu olimpijskih prstenova dolazi od stabala uzgojenih iz sjemena koje su donijeli međunarodni sportaši posljednji put kada je Tokio bio domaćin Olimpijskih igara.

Čast da prvi ponesu zastavu imali su Grci, nacija od koje su Igre i potekle. Kraj predstavljanja zemalja sudionica obilježilo je predstavljanje ‘novog’, dopunjenog slogana. Uz uobičajeni Olimpijski moto ‘Brže, više, jače’ dodana je i riječ ‘zajedno’

Organizatori su poručili kako u ovim vremenima time žele iskazati solidarnost koje Igre nose

Ovdje su i naši susjedi

Naši susjedi Slovenci izašli su na olimpijski podij.U delegaciji je i nevjerojatni košarkaš Luka Dončić. Inače, prije same ceremonije Slovenci su ‘upali’ u proleme. Naime, htjeli su nositi dvije zastave, svoju nacionalnu te zastavu Europske unije, međutim, organizator im je to odbio.

Susjednu Bosnu i Hercegovinu predstavljat će 7 sportašica i sportaša predvođenih sjajnim atletičarem Amelom Tukom.

Evo i Hrvatske

Našu zastavu nose Sandra Perković i Josip Glasnović. Hrvatska delegacija u Tokiju broji 59 sportaša, od kojih je 20-ak prisutno na Otvaranju.

Sandra Perković postat će prva sportašica u povijesti Hrvatske koja će nositi nacionalnu zastavu na Otvaranju. Veslač Damir Martin prvi je hrvatski sportaš koji je nastupio na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Martin je pobijedio u prvoj kvalifikacijskoj utrci u disciplini samac, u kojoj brani olimpsko srebro, s vremenom od 7:09.17 minuta. Četvrtfinale samca je na programu za dva dana.

Hrvatska je na prvim Igrama bila davne 1992. godine i ukupno nastupila na sedam olimpijskih natjecanja i osvojila 33 medalje, 11 zlatnih odličja, deset srebrenih medalja i 12 brončanih. Ove godine Hrvatsku će predstavljati najmanje sportaša još od te 1992., ali zato gotovo svi koji su na Igrama, imaju velike šanse za medalju. Sretno im!

 

Komentari