Naši susjedi na Olimpijskim igrama: Slovenci zaluđeni Dončićem, Kosovo već do dva zlata

Luka Dončić

Hrvatska je danas došla do dvije medalje na Olimpijskim igrama, ali u regiji nismo jedini s tim postignućem. Gotovo svim državama s ovih prostora dobro ide, a već su pala i razna zlata.

Kosovo dominira u ženskom judu

Do sada najuspješnija država je, neočekivano, Kosovo. Dvije kosovske judoke došle su do zlata. Prvo je Distria Krasniqi je u kategoriji do 48 kilograma osvojila zlatnu medalju svladavši u finalu domaću predstavnicu Funu Tonaki waza-arijem.

Samo dan kasnije na Kosovu je ponovno izbilo veliko slavlje. Sada je Nora Gjakova je u finalu turnira kategorije do 57 kilograma svladala Francuskinju Sarah Leonie Cysique i tako osvojila drugo zlatno odličje za Kosovo u Tokiju.

Slovenci mogu biti zadovoljni

Puno razloga za slavlje imali su i Slovenci. Prvo je biciklist Tadej Pogačar, inače dvostruki pobjednik slavnog Tour de Francea,osvojio brončanu medalju u cestovnoj utrci dugoj 234 kilometra!



Pogačar je u foto finišu za samo nekoliko stotinki završio iza Belgijca Wouta van Aerta koji je osvojio srebro, dok se zlatom okitio Richard Carapaz iz Ekvadora koji je postao tek drugi predstavnik te zemlje sa zlatnim odličjem s OI!

Osim, njega ubrzo je stigla još jedna medalja, i to ona zlatna. Kanuist na divljim vodama Benjamin Savšek je sjajno odvozio finalnu utrku te je jedini zadanu stazu prešao za manje od 100 sekundi (98.25) čime je suvereno osvojio zlatnu medalju!

Ipak, vjerojatno najveći fokus slovenske javnosti priskrbio je jedan od najboljih, ako ne i najbolji, košarkaš svijeta Luka Dončić. On je danas odigrao jednu od najboljih košarkaških partija na Olimpijskim igrama svih vremena.

U susretu prvog kola C skupine olimpijskog turnira u Tokiju, košarkaška reprezentacija Slovenije je pobijedila Argentinu sa 118-100 uz čak 48 koševa Luke Dončića. Tako je Dončić ostao kratak za samo sedam poena do olimpijskog rekorda kojeg je postavio Oscar Schmidt ubacivši 55 poena reprezentaciji Španjolske.

Inače, morate i to znati, Luka Dončić je kontra Argentine odigrao svoju 14. utakmicu na velikim natjecanjima za Sloveniju. Znate koji mu je skor? 14-0. Dobio je sve na Eurobasketu 2017., njih devet, zatim četiri na olimpijskim kvalifikacijama i sada ima trijumf na Igrama. Gdje će sve to stati?

Dončić je, ipak, samo skromno odgovorio: “Ne zanimaju me osobni rekordi, ne zanima me niti broj poena. Ovdje sam i radim sve samo kako bi pomogao momčadi. Tu sam radi pobjeda. Bit će dobrih i lošijih utakmica, međutim mi znamo po što smo došli u Tokio. I osjećam to jako dobro, sve što se događa je baš nekako posebno. Prvi smo puta ovdje, velika je to stvar za Sloveniju.”

Srbija također na dvije medalje

Za Srbiju je led probio streljač Damir Mikec koji je osvojio srebrnu medalju u disciplini 10m zračni pištolj pogodivši 237,9 krugova u finalu. Odmah zatim, Srbija je ponovno bila u transu jer je stigla i druga medalja.

Nakon što ju je Španjolka Iglesias, koja ju je porazila u prvom kolu, plasmanom u finale povukla u repesaž, Tijana Bogdanović je pobjedama nad Kineskinjom Jingyu Wu (12:9) i Japankom Miyu Yamadom (20:6) osvojila brončanu medalju u taekwondou u kategoriji do 49 kilograma!
Podsjećamo, Tijana je u Riju osvojila srebro.

Također, Srbija velike nade ulaže i u 3X3 košarku gdje dominiraju svijetom predvođeni najboljim igračem današnjice Dušanom Bulutom.

BiH bila blizu

Veliki razlog za optimizam bio je i u Bosni i Hercegovini, ali je taekwondoist Nedžad Husić poražen u borbi za broncu od Turčina Hakana Recbera rezultatom 22:13 i tako je BiH, barem za sada, ostala bez medalje.

Komentari