Vladimir Draženović, voditelj Nacionalnog centra za gripu pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, objasnio je zašto ove godine ima puno oboljelih od gripe. Upozorava da će iduća sezona biti još gora.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Draženović navodi tri faktora zbog kojih je ova sezona gripe mnogo intenzivnija no ranije. Prvi nema veze s gripom, a riječ je o ledenom valu što je dodatno ugrozio populaciju koja obolijeva od kardiovaskularnih bolesti jer hladnoća dovodi do sužavanja krvnih žila. Tu pada u vodu zabluda da hladnoća ne pogoduje širenju virusnih bolesti. 'Možda bakterijama hladnoća ne paše, no virusima da. Pa mi ih čuvamo na -70 stupnjeva', naglašava.

Drugi razlog zbog kojeg je ova sezona gora od prethodnih činjenica je da se usred sezone pojavio novi soj virusa H3N2, nazvan H3 Bolzano, dok je sezona počela sojem H3 Hong Kong. 'On se sada pokazuje kao najintenzivniji još od pandemijskog virusa 2009. godine. I on oslabljuje naš drugi važan sustav, a to je onaj respiratorni', pojašnjava Draženović za tportal.

Treći faktor je činjenica da je procijepljenost protiv gripe pala za čak 70 posto, upozorava ovaj stručnjak. Zašto? Niz je antivakcinalnih kampanja, objava neprovjerenih informacija i sličnog. 'Većina populacije je nezaštićena i 94 posto građana nije cijepljeno', upozorava.

Unatoč tome, broj umrlih i oboljelih za sada je unutar prosjeka. Do sada je 30-ak tisuća oboljelih, pretprošle godine ih je bilo 80 tisuća, a prošle 20 tisuća.

Ipak, postoje i dobre vijesti. Blage su naznake da je sezona pri kraju, a uz to se najavljuje zatopljenje. 'Ovo neka nam bude pouka jer sljedeća sezona bi mogla biti intenzivnija s ovim sojem gripe. Ljudi se moraju bolje zaštititi', zaključuje Draženović.

Ovih je dana u Splitu od gripe preminula sedmogodišnja djevojčica, čime se neslužbeni broj mrtvih popeo na 11, piše tportal.

Danas je objavljeno da su u KBC-u Split, sumnja se, od gripe umrle još dvije djevojčice. Više možete pročitati ovdje.

Reci što misliš!