Autor Putne pogledao je vječni derbi u društvu legendarne plave devetke, opet obilazio vinske podrume u Sloveniji i u Gavelli proslavio rođendan Bojane Gregorić.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

Nekad su uoči vječnog derbija po Trgu šetali magarce s imenima braće Vujović. Očekivao sam da će ispod Banovog repa uoči sudara bilih i modrih šetati žirafe, deve i nojeve s imenima igrača iz egzotičnih afričkih zemalja koji nose igru oba kluba. Ništa od toga, iako je ovaj afrički derbi riješio Ohandza, tamnoputa Zolja s Poljuda.

Uoči utakmice družio sam se u staroj bazi s legendarnom plavom devetkom, Slavenom Zambatom i njegovim rođakom Pavom Kremenićem (vidi sliku). Prvi je zabio 260 golova za plave, a Pavo, kao što znamo, više od 20 000 pogodaka u svojim izvedbama na malim i velikim terenima. 

-Uoči derbija novinari su me u najavama skratili za 150 golova i 150 nastupa za plave. Nije baš sitna greškica - požalio nam se Zambi.

-Što je Belinom, Lamzom, Gračaninom i ostalima iz one sjajne generacije koja je osvojila Kup velesajamskih gradova? - pita Pavo.

-Mnogi od njih, koji su ispisali nogometnu povijest, žive na rubu egzistencije. Mamić pomaže Štefu Lamzi i Rudi Belinu, ali ne može ni on sve - uzvraća legendarna plava devetka. 

-Roru su nedavno u novinama sahranili - dodam. 

-Ma Kraso je živ i zdrav, a u bolnici je Gračanin. 

 

Misterij novčića iz Brna

Razrješavali smo i onu veliku zagonetku iz prvog kola Kupa velesajamskih gradova s Brnom. Tekma je završila i nakon produžetaka neodlučno pa je sudac bacio novčić u zrak. Zambi ga je prvi zgrabio s trave i počeo skakati od sreće. Neki tvrde da se novčić okrenuo na krivu stranu, na stranu Spartaka iz Brna. Zambata zagonetno tvrdi:

-Možda je s obje strane novčića bila glava. Tko to zna...

Na gostovanju u Engleskoj Zambatu su zbog 'podvale' Pere Zlatara zatrpali fotoreporteri i novinari.

-Napisao je moj prijatelj Pero da imam u kući deset pasa. A kako Englezi obožavaju pse, novinari su nasrnuli s pitanjima o pasminama. A ja niti imam psa i znam samo za vučjake!

Prisjetili smo se kako je Hajdukova struka loše procjenjivala talente u prošlosti. Izgubili su pored Sinjanina Zambate, Skobara, Zvonu Bobana, Luku Modrića... Zato sad odlično skautiraju po Africi tražeći crne bile tiće.

-Koji ti je bio najnezgodniji stoper protiv kojeg si igrao? - trznem Slavena.

-Ma najjači je bio stoper Tekstilca Zorko Srebrić. Vrlo nezgodan - malo u zbilji, malo u šali tvrdi Zambi koji sve duže boravi u Splitu kod sina Slavena i unuka Slavena

Čuli smo se poslije derbija i složili u gotovo svim spornim situacijama, a Zambi mi je ispričao i vic kojeg ću poslužiti na kraju putne.

 

Rođendan bezvremenske ljepotice

Početkom tjedna imali smo nekoliko gastronomskih ekshibicija. Prvo nam je vječna Cica Renić spremila tri janjeća fetusa od po šest kila na nekoliko načina. To je bilo toliko slatko i dobro da mi doktor Slavko Sakoman nije stigao uvaliti novu zlatnu medalju za količine koje sam si spil. 

Druga vrhunska klopa bila je u gastronomskoj oazi Karake gdje smo guštali u zubacu od četiri, pet kila, hobotnicama ispod peke, gavunima...

-Šteta što zbog zubara ne mogu s vama na zubatca - tužan je bio Zambata.

Društvo veliko i zabavno, a bivši boksački prvak Zvonimir Franjić dobio je nadimak Muhamed s Trešnjevke. Treća meza, mali brončani kazančići, gulaši od divljači i vrsne pastrve kod Sineka Šekoranje u Bizeljskom. Ukusna i slasna podloga iza degustaciju vina iz podruma Omerzo - Sušin. Bojan Sušin nam je točio i točio, a usput ga podsjetih da mi duguje peku. 

-Primož Ulaga nikad nije osvojio olimpijsku medalju - tvrdio je on, a ja dobro poznam Primoža i znam da ima srebro pa ćemo skupa s njim popapati janka. 

Bojan je natočio deset litara čarobnih kapi koje smo Pavo Kremenić i ja darovali Bojani Gregorić za ročkas. Nije bitno koji po redu jer Gavellina kraljica ima onu bezvremensku ljepotu koja će trajati vječno. 

Točilo se u klubu nakon Rikarda III, a kako Pavo nije mogao doći opunomoćio me da čestitam Bojani i u njegovo ime. Bogami, to sam dobro iskoristio i dvostruko izljubio Gavellinu slavljenicu. Klub je zračio od domaćih ljepotica, a na kratko im se pridružila i beogradska diva Anica Dobra

Enes je rezao lepinje i kobase, ja natakao, Klobučar puštao glazbu, a Bojana je, vjerovali ili ne, prala čaše i praznila pepeljare. Blago Enesu. Čujem da se osniva klub onih koji mu zavide na Bojani. Učlanit ću se obavezno. 

 

Suber Bowl

Još samo onaj vic kojeg mi je servirao Zambata:

Na Super Bowlu u Americi preskupe karte prodane su u godinu dana unaprijed. Daje se zlato za ulaznicu, a na tribinama jedno, jedino mjesto prazno.

-Oprostite, zašto je mjesto pored vas prazno? - pitao je navijač čovjeka kraj praznog mjesta. 

- Znate, tu je uvijek sjedila moja supruga koja je nažalost mrtva. 

- A zašto niste pozvali nekog od rodbine?

- Nisu mogli doći!

- Zašto?

- Danas mi je žena sahranjena. 

Miljenko Mitrović

 

Reci što misliš!