Online narudžba namirnica sve je popularnija među ljubiteljima zdrave prehrane te svakako ima pozitivan utjecaj na naša mala obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Ideja samih platformi jest da uvijek nude ono što je trenutno svježe ubrano, sezonsko i domaće.

Lajkajte našu facebook stranicu

facebook.com/otvoreno.hr

U poslijednje vrijeme stvorio se veliki strah od namirnica lošije kvalitete, a sve više građana pridonosi veliku važnost kupnji sezonskog voća i povrća. Sezonske namirnice uvijek su svježije te možete biti donekle sigurni kako nisu proputovale nekoliko država.

Mnogi se pitaju kako mogu biti sigurni u određeni proizvod? Teško je dati konkretan odgovor radi li se na tržnicama o preprodaji hrane na određenim štandovima i je li određena hrana tretirana s previše kemijskih sredstava. U trgovačkim lancima postoje etikete na kojima je moguće vidjeti odakle je određeni proizvod došao, ali to ne zadovoljava one koji su željni pravih domaćih proizvoda. 

Veliki broj trgovina u velikim gradovima sve se više počeo povezivati s malim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima (OPG) te građanima osiguravaju proizvode naših  poljoprivrednika. Neki su tako iskoristili napredak tehnologije te osmislili platforme kojima su domaći i sezonski proizvodi sve dostupniji stanovnicima velikih gradova.

U europskim zemljama, koncept online narudžbe hrane nije neka velika novost. U Hrvatskoj se svijest po pitanju online narudžbe pomalo širi no još uvijek nije doživjela veliki zamah. Kao razlog, mnogi će reći da su sigurniji kada mogu vidjeti proizvod koji kupuju, dio tvrdi da je online hrana previše skupa dok treći nikada nisu čuli da je moguće putem interneta naručiti hranu.

Online narudžba namirnica sve je popularnija među ljubiteljima zdrave prehrane te svakako ima pozitivan utjecaj na naša mala obiteljsko poljoprivredna gospodarstva. Ideja samih platformi jest da uvijek nude ono što je trenutno svježe ubrano, sezonsko i domaće. Na taj način osigurani ste od namirnica koje putuju preko 3 države kako bi stigle do vaših polica.

Broj platformi koje povezuju mala obiteljska gospodarstva i kupce, još uvijek nije dovoljno velik. Ipak, neke su se istaknule te već nekoliko godina uspješno povezuju potrošaće i proizvođače.

Finoteka.hr

Projekt Finoteka vrlo je pozitivna priča koja ima utjecaj na gospodarstvo svih županija i općina. U Hrvatskoj od proizvodnje hrane živi preko 500.000 ljudi na više od 150.000 komercijalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, a ovaj je projekt odlučio povezivati iste s njihovim kupcima.

Uz veliki izbor voća i povrća, te domaćih sireva moguće je pronaći i naručiti prerađene proizvode. Osim svježih namirnica u ponudi su čajevi, ulja i marmelade. U mogućnosti ste posebno odabrati EKO proizvode onih proizvođača koji su vlasnici EKO certifikata.

Naručivanje putem Finoteka.hr može biti puno jednostavnije od odlaska u trgovački centar i stajanja na blagajni. Za pojedine proizvode cijene su više nego u trgovačkim lancima ali nesumnjivo kvalitetnije. Povrće i voće uglavnom prati cijene trgovačkih lanaca kada isti nisu na akciji, a možete biti sigurni da su stigli direktno s polja.

Finoteka određene proizvode dostavlja i u Sloveniju, Austriju i Njemačku, stoga ako ste daleko i željni ste okusa vašeg zavičaja, morate samo napraviti par klikova.

Fino.hr

Još jedna odlična platforma za narudžbu namirnica svakako je Fino.hr. Ovdje možete naručiti apsolutno sve od povrća i voća do svježeg ekološki uzgojenog mesa.

Online narudžba hrane na Fino.hr je jednostavna i brza, nema potrebe za registracijom te možete platiti pouzećem.

Budućnost dostave hrane u Hrvatskoj

Naručivanje hrane putem interneta sve je češće i jednostavnije. U užurbanom načinu života koji sve više živimo, izbjegavanje blagajne i gužve spašava naše slobodno vrijeme. U Hrvatskoj je dostava namirnica na kućni prag tek na početku, a ove su stranice zakoračile u svijet budućnosti. Iako je hrvatska poljoprivreda gotovo na aparatima za preživljavanje, ovakve nam ideje daju nadu u oporavak iste.

I dok mnogi bruje o starim namirnicama sumnjiva porijekla, ovi će vas projekti zaštititi od istih. Mnogo puta zaboravimo da imamo izbor i možemo jesti bolje i kvalitetnije.

Iva Pavić, mag. ing. agronomije 

Reci što misliš!